Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela.
Naš svijet bi bio sasvim drugačije mjesto bez pčela i drugih oprašivača! Ova nevjerojatna stvorenja su vitalna za naše postojanje i dugujemo im toliko toga. Bez oprašivača, naša prehrana bi bila vrlo drugačija, kao i naša poljoprivreda i bioraznolikost.
Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi znanstvenici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoid, za prskanje sjemena prije sijanja.
Procijenjeno je da pčele, ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara.
Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi.
Pčele med proizvode na isti način najmanje 150 milijuna godina. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1000 cvjetova. Imamo velike koristi od pčela, koje možda nismo svjesni.
Ovogodišnja tema, “Pčele inspirirane prirodom da nas sve hrane”, ističe ključne uloge koje pčele i drugi oprašivači imaju u poljoprivredno-prehrambenim sustavima i zdravlju ekosustava našeg planeta.
Doista, oprašivači su sve više ugroženi gubitkom staništa, neodrživom poljoprivrednom praksom, klimatskim promjenama i onečišćenjem. Njihov pad ugrožava proizvodnju hrane, povećava troškove i pogoršava nesigurnost opskrbe hranom, posebno za ruralne zajednice. Kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna je za opstanak pčela i budućnost pčelarenja.









