Ljeto bez lubenice jednostavno nije potpuno. Osim što osvježava bolje od bilo kojeg napitka, lubenica se lako pretvara u zvijezdu voćne salate, smoothieja ili čak hladne juhe. No, svi znamo koliko je razočaravajuće kada nakon što je donesemo kući i razrežemo – dobijemo bezukusan, vodenast plod, piše Agroklub.
Kako onda u moru lubenica izabrati onu koja je doista najslađa, najsočnija i najukusnija? Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći, a svi oni dolaze iz iskustva iskusnih uzgajivača i prodavača.
Prvo što treba gledati je oblik – okruglaste, simetrične lubenice češće su slađe od izduženih. Boja kore također može mnogo otkriti: ako su zelene pruge ravnomjerno raspoređene i udaljene otprilike dva prsta, to je dobar znak. Površina bi trebala biti mat, a ne sjajna – sjaj često upućuje na to da lubenica još nije dovoljno zrela.
Lubenicu svakako uzmite u ruku. Ako djeluje teža nego što izgleda, vjerojatno je puna soka, što je još jedan plus. Također, lagano kucnite po njoj – zrela lubenica zvuči duboko i tupo, kao da odzvanja iznutra.
Ipak, jedan pokazatelj nadmašuje sve ostale – a to je mrlja na dnu lubenice, na mjestu gdje je ležala na zemlji. Što je ta mrlja tamnija, žuta ili narančasta, to je bolji znak da je lubenica dugo dozrijevala na suncu i razvila puni okus.
Sljedeći put kad budete birali lubenicu, sjetite se ovih trikova i s ponosom pokažite prijateljima da znate kako pronaći onu najslađu – bez da je razrežete.









