Usred ljetnih vrućina rijetko tko razmišlja o cijeni kada posegne za kuglicom omiljenog sladoleda. No, čak i najraskošniji kup s preljevima i ukrasima u lokalnoj slastičarnici ne može se usporediti s najskupljim sladoledom na svijetu – “Byakuya”, što na japanskom znači “Bijela noć“, piše Fenix magazin.
Ova ledena delicija luksuzne sladoledne marke Cellato, u vlasništvu japanske tvrtke OMER Ltd., ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji sladoled na svijetu.
Cijena? Nevjerojatnih 880.000 japanskih yena, što je oko 5127 eura.
Recept za ovo desertno remek-djelo razvijao je chef Tadayoshi Yamada, poznat po francusko-japanskoj fuzijskoj kuhinji, punih godinu i pol dana. Sladoled je kombinacija najskupljih europskih i japanskih sastojaka: bijeli tartuf iz Albe (Italija) – jedan od najrjeđih i najskupljih sastojaka na svijetu, parmezan Parmigiano Reggiano, Sake kasu – fermentirana rižina pasta, nusproizvod proizvodnje sakea, jestivo zlatno lišće te bijelo tartufovo ulje – koje se posebno dodaje prije konzumacije.
Byakuya se poslužuje u čaši s ekskluzivnim, ručno izrađenim metalnim žličicama koje proizvodi Kazarikanagu Takeuchi iz Kyota – tvrtka poznata po izradi ukrasnih elemenata za japanske hramove.
Prije konzumacije, desert se mora omekšati: najprije se prelije bijelim tartufovim uljem i promiješa. Ako je sladoled i dalje tvrd, preporučuje se kratko odstajanje na sobnoj temperaturi – ili desetak sekundi u mikrovalnoj pećnici. Ipak, zagrijavanje sladoleda od preko 5000 eura u mikrovalnoj zvuči gotovo svetogrđe.
Ovaj ledeni luksuz dostupan je isključivo putem online narudžbi, a cilj brenda nije samo šokirati cijenom, već promovirati spoj japanske tradicije i vrhunske gastronomije.
								
															

								



								


