Brojni kupci kod biranja rajčice koju će ponijeti kući kao savršen dodatak jelima, pomno će promotriti jesu li oštećene, trule ili imaju neku drugu “grešku”, piše Agroklub.
Upravo to stvara glavobolju proizvođačima, jer nakon cijele sezone rada, prihrane, vezanja, zaštite od bolesti taman kad rajčica počne davati vrhunske plodove, počne pucati. Problem je ovo koji ne bira sortu ni plastenik, ali je dobra vijest da se može spriječiti bez velikih ulaganja.
Pucanje ploda rajčice događa se kada plod upije previše vode u kratkom vremenu, a njegova kožica ne može izdržati pritisak iznutra.
Iako zvuči jednostavno, ovaj fenomen ima nekoliko uzroka kao što su neravnomjerno zalijevanje, nagle promjene temperature, nedostatak kalcija, prezreli plodovi na biljci i genetske osobine sorte.
Stručnjaci govore kako stabilno navodnjavanje znači i zdravije plodove.
– Koristite sustav kap po kap s vremenskim programiranjem, svaki dan po malo, umjesto jednom u tri dana obilno. Vlažnost tla mora biti stalna, ali ne prekomjerna – pojašnjavaju.
Također, navode kako je plodove potrebno brati na vrijeme plodove, odnosno ne čekati savršenu boju.
– Plod koji je 90 posto zreo mnogo je otporniji od onog koji je potpuno crven. Dozrijevanje se može nastaviti i nakon berbe, posebno ako se planira plasman u prodaju narednih dana – govore.









