U vremenima kada su glad i nestašica diktirali prehrambene navike, jedna biljka s mediteranskih obala prešla je put od stočne hrane do cijenjene ljudske namirnice. Riječ je o rogaču (lat. Ceratonia siliqua), biljci koja je danas poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima – i intrigantnim svojstvima zbog kojih ju neki nazivaju prirodnim afrodizijakom, piše Agroklub.
Hrana za stoku… pa spas u krizi
Legende govore kako su ljudi, prisiljeni glađu, počeli dijeliti rogač sa stokom. Ono što je uslijedilo bilo je iznenađenje – rogač je bio ne samo ukusan, već i zasitan, zdrav i lako probavljiv. Od tada je započeo njegov put do ljudskih stolova, gdje se sve češće koristi i danas, u obliku praha, brašna, sirupa i dodatka jelima.
Prirodni sastav koji osvaja
Rogač je bogat vlaknima, prirodnim šećerima, mineralima (kalcij, magnezij, cink, selen) i vitaminima (A, C, E, B-kompleks). Osim što jača imunitet i potiče zdravu probavu, njegovi antioksidansi pridonose zaštiti stanica, a djeluje i blagotvorno na razinu šećera u krvi i zdravlje srca.
Zahvaljujući niskom udjelu masti i nepostojanju glutena, sve se češće koristi kao zamjena za kakao u prehrani djece i osoba osjetljivih na mahunarke ili kofein.
Može li rogač zaista djelovati kao afrodizijak?
Iako znanstvena istraživanja na tu temu još nisu dala konačne odgovore, rogaču se u narodnoj medicini pripisuje učinak povećanja energije i poboljšanja raspoloženja – što ne iznenađuje s obzirom na njegov nutritivni profil. Upravo zbog toga neki mu pridaju i “ljubavna” svojstva, smatrajući ga prirodnim afrodizijakom.
Biljka koja je dala mjernu jedinicu za zlato
Sjeme rogača stoljećima je služilo kao mjerna jedinica zbog svoje konzistentne težine. Riječ “karat”, kojom se mjeri čistoća zlata, potječe upravo od starogrčkog naziva za rogačevo sjeme – keration. Povijesni zapisi govore da je rimski zlatnik solidus težio točno 24 sjemenke rogača, što se zadržalo kao mjera i danas – 24-karatno zlato kao simbol čistoće.
Rogač u prehrani danas
Samljeven u prah, rogač se koristi u kolačima, napitcima i tijestu, a sve je popularniji i kao dodatak smoothiejima. Osim što je nutritivno vrijedan, njegov blagi slatkasti okus i bogat miris čine ga privlačnom alternativom čokoladi i kavi.









