Dobra ideja ili?
OČI ČESTO VEĆE OD ŽELUCA: Restorani uvode kazne za puni tanjur – naravno, ako se sve ne pojede

Tanjur prepun hrane, a apetit manji nego što se mislilo – mnogi gosti precijene vlastitu glad kada se posluže na švedskom stolu s opcijom “jedite koliko možete“. Ono što ostane, najčešće završava u smeću. Protiv toga se sve više restorana u Dortmundu bori jednostavnim pristupom: tko ne pojede što je uzeo – plaća kaznu, piše Fenix magazin.

– Disciplinarni euro na švedskom stolu pokazao se kao učinkovita mjera – izjavio je Torsten Gebehart iz Sindikata za prehranu, ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti (NGG) Dortmund u priopćenju za javnost.

– Zahvaljujući kazni, restorani uspijevaju značajno smanjiti količinu hrane koja se baca – dodaje.

Sve više ugostitelja preuzima ovu praksu. NGG Dortmund u načelu pozdravlja uvođenje kazni, ali naglašava i potrebu za pravednijom raspodjelom sredstava.

– Novac od kazni ne bi smio završiti isključivo u džepovima vlasnika restorana – ističe Gebehart. Važno je, dodaje, da i kuhari i konobarice imaju koristi od toga. Dio prikupljenih sredstava mogao bi se, predlaže NGG, donirati u humanitarne svrhe – primjerice organizaciji “Kruh za svijet“.

Problem je stvaran: ako restoran tjedno potroši nekoliko stotina eura na hranu koja se baca, to šteti i okolišu i poslovanju. Prema riječima predstavnika sindikata, taj bi se novac mogao znatno pametnije uložiti – u više zaposlenika ili veće plaće.

Prema pisanju Ruhr Nachrichten, restoran “Lahuhu“ u dortmundskoj četvrti Unionviertel već provodi ovu praksu – naplaćuju tri eura po 100 grama hrane koja ostane na tanjuru. Gosti su o toj politici unaprijed obaviješteni putem obavijesti postavljenih u restoranu. Cilj je aktivno smanjiti bacanje hrane.

Brojke jasno govore: prema podacima njemačkog Saveznog ministarstva za poljoprivredu i prehranu, godišnje se u Njemačkoj baci 10,8 milijuna tona hrane. Ugostiteljski sektor – uključujući restorane – odgovoran je za oko 18 posto, odnosno dva milijuna tona.

Direktor NGG-a smatra kazne korisnim poticajem za razmišljanje. Hrana poput mesa, ribe, voća i povrća vrijedna je i rezultat je uloženog truda mnogih ljudi. Vrijeme je, zaključuje, da se i tijekom posjeta restoranima počne više cijeniti ono što jedemo.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.