Za meso bez greške
Zašto lungić i vratina ispadaju suhi i tvrdi? Evo provjerenih trikova za savršeno pečenje

Lungić i vratina su među omiljenim komadima mesa, ali često nakon pečenja završavaju suhi i tvrdi. To je neugodno i može pokvariti cijeli obrok, no uz nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati u iznimno sočnom i mekanom mesu svaki put.

Ovo ljeto smo nekoliko puta pripremali lungić i vratinu, pa s vama dijelimo provjerene savjete za savršeno pečenje, piše Index.

Odaberite kvalitetno meso

Prvi korak ka sočnom lungiću ili vratini jest dobar izbor mesa. Tražite svježe meso s ravnotežom između mesa i masnoće. Masnoća pomaže zadržati vlagu i obogaćuje okus, što je ključno za mekanu teksturu.

Prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka

Nemojte peći meso odmah nakon što ga izvadite iz hladnjaka. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 20-30 minuta prije pečenja. Tako će se meso ravnomjernije ispeći, a vanjski slojevi neće prebrzo postati suhi dok se unutrašnjost još kuha.

Prvo zapecite na visokoj temperaturi

Započnite pečenje tako da lungić ili vratinu kratko zapečete na jakoj temperaturi (oko 200 Celzija) dvije do tri minute sa svake strane. Time se stvara hrskava korica koja zadržava sokove unutar mesa.

Dovršite pečenje na nižoj temperaturi

Nakon zapečenja, meso premjestite u pećnicu zagrijanu na oko 150 °C i pecite dok unutarnja temperatura mesa ne dosegne oko 50-55 Celzija za srednje rijetko ili 60 Celzija za srednje pečeno. Previše pečenja uzrokuje gubitak vlage i tvrdoću mesa, stoga je kuhinjski termometar vaš najbolji prijatelj.

Koristite masnoću i začine za dodatnu sočnost

Tijekom pečenja prelijte meso s malo maslinovog ulja, maslaca ili čak slanine. Dodajte grančice ružmarina, timijana ili majčine dušice za aromu. Sol i papar dodajte pred kraj pečenja kako meso ne bi ispustilo previše vlage.

Ostavite meso da odmori prije rezanja

Nemojte odmah rezati meso kad ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da odstoji desetak minuta. Tijekom tog vremena sokovi se ravnomjerno rasporede po mesu, što ga čini sočnijim i mekšim.

Uz ove jednostavne korake, lungić i vratina će vam uvijek biti ukusni, sočni i mekani. Vrijeme je da zaboravite na suho i tvrdo meso – isprobajte ove savjete i uživajte u savršenom obroku!

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.