‘Purica i vino’
FOTO: Cijelo Začretje miriši na puricu i mlince. ‘Prešlo’ je oko 4000 porcija

Već tradicionalno, drugog dana začretskog festivala ‘Prvi glas Zagorja’ održava se obiteljski dan, a glavnu ulogu ima jedan poznati zagorski specijalitet – purica! Naravno, ne može se jesti sama, pa su tu i mlinci, a sve to pripremaju svetokriški ugostitelji pod budim okom chefa Tomislava Špičeka.

Danijel Likar, predsjednik izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i sport, istaknuo je da je ‘Purica i vino’ već tradicionalna manifestacija u Svetom Križu Začretju

– Ispočetka je bila zamišljena kao nedjeljni ručak, koncept je i danas ostao isti, a ideja je da privučemo što više ljudi da nam dođu i probaju puricu s mlincima, naše zagorsko autohtono jelo – kazao je Likar.

Puricu, ali i ostala jela od puretine, spremaju restorani ‘Sermage’, Klet ‘Kozjak’, Vila ‘Ventek’ i Agroturizam Kos te ‘Stara škola’, a kako smo već napisali, sve ih prati chef Špiček.

U tri dana, on je preradio čak 150 kilograma mesa zagorskog purana, a otkrio nam je i za koja se jela on ove godine odlučio.

‘Roba je bila prava’

– Moj tim i ja radili smo dvije vrste jela – slanu zlevanku u koju ide bijelo pureće meso, te kanelone koje smo punili s tamnim mesom. U zlevanku smo stavili bijelo, mljeveno i začinjeno pureće meso, kukuruzno brašno, poriluk i gljive dinstane na purećoj masti. Sve se zajedno stavi u posudu i potom peče. Drugo jelo su kaneloni punjeni tamnim purećim, sitno nasjeckanim mesom (pečeni batak, zabatak, hrbat), a uz to ide bešamel napravljen na dinstanom luku u kojeg smo ukomponirali i friški špinat te parmezan. I to se također peklo u pećnici. Naravno, uz ova jela možete pronaći i tradicionalnu puricu s mlincima koju spremaju svetokriški ugostitelji – kazao je Špiček i dodao da su purani bili izvrsni. 

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos ponosan je što je u svega nekoliko godina ova manifestacija postala nadaleko poznata i rado posjećena, a tome u prilog ide i brojka od podijeljenih gotovo 4000 porcija.

– Purica može zadovoljiti gotovo svako nepce, a za ovu godinu nabavili smo oko 450 kilograma purica i purana od naših domaćih proizvođača, obitelji Šćuric. Okosnica je, naravno, zagorska purica s mlincima, no svaka ekipa ima slobodu napraviti svoju puricu na možda neki moderniji, suvremeniji način – rekao je načelnik. 

Marko Kos (lijevo) i Mario Mihelj (desno)

U Začretje je stigao i zagrebački chef Mario Mihelj, član žirija poznatog showa ‘MasterChef’. 

– Doma jako puno kuhamo, volimo hranu, volimo jesti, i sada je sa mnom ovdje cijela obitelj. Probao sam jako puno purica s mlincima, i moram priznati da ljudi ovdje znaju što i kako raditi s puricom. Kod nikoga nije bila suha, uvijek je imala finu koricu, a i mlinci su bili odlični, malo tvrđi i ne premasni. Baš po mom guštu – zaključio je chef Mihelj.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.