Na riječkom Korzu danas i sutra održava se popularna manifestacija ‘100% Zagorsko’, već dvanaestu godinu zaredom.
U samom srcu Rijeke svoje proizvode predstavlja više od 40 poljoprivrednih proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme i hotele iz Zagorja. Posjetitelji mogu kušati i kupiti autentične zagorske proizvode – mlince, bučino ulje, med, medenjake, voće, povrće, vina, sokove, kao i suhomesnate delicije. Naravno, tu su i nezaobilazne tradicijske drvene igračke koje su pod zaštitom UNESCO-a.
Manifestacija je izložbeno – prodajnog karaktera, a uz gastronomsku ponudu nudi i cjelodnevne animacije za djecu i odrasle, glazbeni program te kulturno – umjetničke nastupe. Na cjelokupnu manifestaciju iznimno je ponosan krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovo je pozivnica ljudima s područja Primorsko – goranske županije da zimski dio odmora provedu u našim toplicama, da degustiraju po našim podrumima i uživaju u našoj gastro i eno ponudi. Ovdje su i naši turistički djelatnici koji prezentiraju naše hotele i toplice po kojima smo poznati – rekao je župan Kolar, dodavši:

– Nadam se da će posjetitelji kao i svake godine biti zadovoljni – kazao je Kolar te zahvalio Riječankama i Riječanima na dobrodošlici i prilici da se Zagorje predstavi u najboljem svjetlu.
Primorsko – goranski župan Ivica Lukanović pohvalio je kolegu Kolara, istaknuvši kako je sjajan domaćin na Korzu i promotor Zagorja.
– Da je sve ukusno, najbolje govori činjenica kako mi nakon obilaska više nismo gladni, a uživali smo i u razgovoru sa svim sjajnim izlagačima – kazao je Lukanović i naglasio kako treba čuvati poljoprivredu i ljude koji proizvode prirodne i zdrave namirnice.

– Ova manifestacija će sigurno trajati još puno godina – uvjeren je župan Lukanović.
Interes Riječana i gostiju je očekivano velik, istaknula je gradonačelnica Rijeke Iva Rinčić.
– Proizvodi koje sam vidjela su zaista odlične kvalitete i dobrog dizajna – kazala je Rinčić, zaključivši:

– Ovo je odlična prilika da jedni od drugih uče, da više surađuju, da razmjenjuju kulturu te da zajedno u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom idu naprijed – poručila je riječka gradonačelnica.
‘Slastice 3 užitka’ na riječkom Korzu predstavile su sirne štruklje, štruklje od junetine i krumpira, šljiva, jabuka, bučnicu, makovnjaču, orehnjaču, gibanicu od rogača, salovnjake, pogačice od čvaraka, medenjake i domaće kekse s maslacem.
– Riječani su jako zainteresirani za štruklje svih vrsta, a posebno za salovnjake, makovnjaču i orehnjaču! Kupaca ima puno, jako su zadovoljni. Pozivam sve dan nas posjete jer pečemo delicije ovdje u pećnici, na licu mjesta – poručila je Štefica Gulija.

OPG ‘Brankica Pleško’ iz Tuhlja na ovoj manifestaciji sudjeluje već nekoliko godina.
– Sa sobom smo donijeli razne proizvode od ruža koje uzgajamo. Nudimo liker, sirup, marmeladu, hidrolat ruže, sapune, sušene latice za koktele i dekoraciju, imamo čaj od ruža i slično. Riječani nas već jako dobro znaju i vrlo rado kupuju naše proizvode – kazali su iz OPG-a ‘Brankica Pleško’.

Vinarija ‘Vitus’ u Rijeku je donijela autohtone, zagorske sorte vina.
– Prvenstveno proizvodimo autohtonu starohrvatsku belinu, dišeću raninu, roze od crvene volovine i crnu sortu – modru kosovinu. Upoznajemo Riječane s našim vinima putem ovakvih manifestacija i to nam je posebno drago – istaknuo je Mladen Kantoci.

OPG-a ‘Mirna pčela’ iz Štuparja svake godine dolazi u Rijeku.
– Riječani nas cijene i uvijek je veliki broj posjetitelja. Imamo stalne kupce i to nas posebno veseli jer vidimo da ljudi cijene našu kvalitetu i naše proizvode – zaključila je ispred OPG-a Martina Krog.










