Rujan je savršeno vrijeme za sadnju matovilca – zimske salate koja ne traži puno, a daje obilje. Ova lisnata biljka pravo je otkriće za sve vrtoljupce koji žele produžiti sezonu svježeg povrća i zimi, bez staklenika ili kompliciranih uvjeta, piše Podravski list.
Zimski vrt pun života
Matovilac voli hladnoću, pa mu ni mraz ne smeta – dapače, niske temperature dodatno mu poboljšavaju okus. Već nekoliko tjedana nakon sjetve pojavit će se mali zeleni izbojci, a prve listove možete brati kroz četiri do šest tjedana. Uz malo pažnje, ova biljka nastavit će rasti i u hladnijim mjesecima, pogotovo ako je zaštitite tankim slojem agril folije ili starim pokrivačem kad stignu mrazevi.
Uzgoj čak i na balkonu
Matovilac nije zahtjevan – lako uspijeva u vrtu, ali i u većim teglama na balkonu ili terasi. Bit će mu dovoljno sunčano ili polusjenovito mjesto, redovito zalijevanje i eventualno malčiranje tla da se sačuva vlaga. U zamjenu, dobit ćete bogat izvor svježeg zelenog lisnatog povrća koje će krasiti vaš vrt ili balkon dok sve ostalo miruje.
Hrskava salata puna zdravlja
Matovilac je prava mala riznica hranjivih tvari. Bogat je vitaminima A, C i K, sadrži željezo i kalcij, a zahvaljujući antioksidansima jača imunološki sustav, poboljšava probavu i doprinosi zdravlju kostiju. Njegov blagi, pomalo orašasti okus čini ga idealnim za salate, sendviče, smootije pa čak i kao dodatak juhama.
Zašto ga posijati baš sada?
Ako tražite jednostavno, a korisno rješenje za svoj vrt u hladnijim mjesecima, matovilac je idealan odabir. Osim što je ukusan i zdrav, njegova otpornost na hladnoću i jednostavnost uzgoja čine ga savršenim i za početnike. Posijete li ga sada, zima će vam biti puno zelenija – i na tanjuru i u vrtu.









