Zamrzavanje hrane može biti opasno
Ovih 5 namirnica nikada ne biste smjeli stavljati u zamrzivač – stručnjaci otkrivaju zašto

Zamrzivač – vjerni pomagač u svakoj kuhinji. Spašava nas kad ostane višak hrane, omogućuje planiranje obroka unaprijed i smanjuje bacanje namirnica. No, iako djeluje kao čudesna kutija koja “pauzira vrijeme”, stručnjaci upozoravaju: neke namirnice nikada ne bi trebale završiti na ledu. Razlog? Nakon odmrzavanja mogu izgubiti okus, strukturu, pa čak i sigurnost za konzumaciju.

Britanska organizacija za zaštitu potrošača Which? upozorava:

– Ne može sve što je jestivo preživjeti zamrzavanje bez posljedica. Neke namirnice promijene teksturu, druge okus, a treće postanu potpuno nejestive – navode.

Kako ne biste napravili skupu (i gnjecavu) grešku, donosimo popis pet popularnih namirnica koje biste trebali držati podalje od zamrzivača – i što se događa kad ipak riskirate.

Pržena i panirana hrana – gnjecavi fijasko

Ostaci pohanih kozica ili komadić pečenog pileta možda mame na ponovnu upotrebu, ali zamrzavanje im neće pomoći.

Rezultat? Nakon odmrzavanja – masna, mekana, nerijetko neugodna tekstura. Hrskavost nestaje, a umjesto toga dobit ćete masnu spužvu.

Industrijski smrznuti proizvodi su posebno tretirani da zadrže strukturu – domaći nisu.

Kuhana jaja – gumena pogreška

Možda zvuči praktično, ali kuhana jaja ne podnose zamrzavanje.

Bijelanjci postaju gumeni, vodenasti i neprivlačni.

S druge strane, žumanjci se mogu zamrznuti – ali samo ako ih prethodno pomiješate s malo šećera ili soli.

Svježe povrće s visokim udjelom vode – kašasti rezultat

Krastavci, zelena salata, rajčice?

Nakon što ih odmrznete, postaju kašasta masa bez okusa i oblika.

Jedina iznimka: ako ih planirate koristiti u juhama ili smoothijima gdje hrskavost nije važna.

Jogurt i vrhnje – zrnata razočaranja

Da, možete zamrznuti jogurt ili slatko vrhnje – ali hoćete li to htjeti pojesti kasnije, drugo je pitanje.

Oni nakon odmrzavanja najčešće postaju vodenasti, zrnati i razdvojeni, što ih čini neprikladnima za svježe deserte ili doručke.

Ako ih već zamrzavate, koristite ih samo za kuhanje – u umacima ili varivima.

Mekani sirevi – vodena tragedija

Brie, feta, krem sir? Moguće ih je zamrznuti, ali ne i preporučljivo.

Struktura se nepovratno mijenja – postaju vodeni i grudasti, gubeći svoj karakteristični okus i mazivost.

Ako su dio gotovog jela (npr. umaka), to je druga priča – tada je šteta manja.

BONUS SAVJETI: Što još (ne) zamrzavati i kako?

  • Uvijek provjerite deklaraciju.
  • Zamrzavajte unutar roka trajanja – nikako nakon isteka!
  • Hranu odmrzavajte polako – idealno u hladnjaku.
  • Izbjegavajte zamrzavanje hrane više puta.

Zamrzivač je alat – ali nije čarobnjak. S pravim znanjem, može vam uštedjeti vrijeme i novac. No bez informacija, lako vas može odvesti u hladnu kulinarsku katastrofu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.