Travar otkriva prirodne saveznike zdravlja
Đumbir, cimet, kurkuma i češnjak: Kako začini mogu pomoći kod prehlade – ali nisu čarobni lijek

U sve popularnijem podcastu The Diary of a CEO, poznati britanski travar Simon Mills otkrio je koje začine osobno koristi za podršku imunitetu i borbu protiv sezonskih virusa, prenosi Net.hr. 

Iako ističe snažna antivirusna i protuupalna svojstva određenih biljaka, Mills naglašava važnu poruku: začini nisu lijek, već podrška zdravlju – i mogu imati nuspojave ili interakcije s lijekovima. 

Đumbir i cimet: Domaći napitak za brzo olakšanje 

Mills posebno ističe jednostavan napitak koji priprema kod prvih simptoma prehlade – od svježeg đumbira i cimeta. 

– Zagrijava tijelo, potiče cirkulaciju, olakšava disanje i pomaže izbacivanju sluzi iz dišnog sustava – tvrdi Mills. 

Recept: 

  • Naribajte komadić svježeg đumbira (veličine palca) 
  • Dodajte štapić cimeta ili žličicu mljevenog 
  • Prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta 
  • Procijedite i pijte dok je toplo 

Ovaj topli napitak ne samo da zagrijava tijelo, već prema Millsu, aktivira prirodne mehanizme čišćenja pluća i sinusa, te doprinosi bržem oporavku. 

Kurkuma – žuti čuvar zdravlja 

Još jedan Millsov favorit je kurkuma, začin poznat po aktivnoj tvari kurkuminu.  

– Kurkuma ima snažan protuupalni učinak i koristim je redovito za prevenciju kardiovaskularnih problem – ističe. Preporučuje je u toplim napicima, juhama ili u kombinaciji s crnim paprom radi bolje apsorpcije. 

Češnjak – prirodni saveznik crijeva 

Sirov češnjak je, prema Millsu, jedan od najmoćnijih prirodnih prebiotika.  

– Podržava zdravu crijevnu floru i može pomoći u borbi protiv infekcija – kaže, no dodaje da treba paziti na količinu i potencijalne nuspojave kod osjetljivih osoba. 

UPOZORENJE: Začini nisu lijek – konzultirajte se s liječnikom 

Unatoč sve većoj popularnosti prirodnih pripravaka, Mills upozorava da mnogi biljni sastojci mogu imati snažno djelovanje – uključujući moguće interakcije s lijekovima. 

I Američka FDA klasificira biljne dodatke prehrani kao hranu, a ne lijekove, što znači da nisu podložni strogim standardima kontrole. Stručnjaci sa sveučilišta Johns Hopkins podsjećaju da se biljni pripravci nikada ne bi smjeli koristiti umjesto medicinskog liječenja, osobito kod težih zdravstvenih stanja. 

Začini kao dio svakodnevne rutine 

Iako nisu čarobno rješenje, mnogi stručnjaci slažu se s Millsovom filozofijom: redovita konzumacija začina poput đumbira, cimeta, kurkume i češnjaka može podržati imunološki sustav i opće zdravlje – pogotovo u sezoni prehlada i viroza. 

No, najvažnije je slušati vlastito tijelo i posavjetovati se s liječnikom prije početka bilo kakvog biljnog režima, osobito ako već koristite lijekove ili imate kronične bolesti. 

Za kraj: Topli napitak s đumbirom i cimetom ne košta gotovo ništa, a može biti prva pomoć kod začepljenog nosa i grlobolje. No zapamtite – priroda pomaže, ali znanost i medicina su i dalje ključni saveznici zdravlju. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.