Konačno razotkriveno! Vječna misterija koja je mučila ljubitelje crnog vina napokon ima odgovor! Američki znanstvenici s prestižnog Kalifornijskog sveučilišta tvrde da su otkrili tajnog krivca zbog kojeg vas može zaboljeti glava – čak i nakon samo jedne čaše crnog vina, piše Fenix magazin.
Nije alkohol, nije sulfit – nevjerojatno, kriv je zdravi antioksidans?!
Da, dobro ste pročitali! Glavni osumnjičenik je kvercetin – prirodni flavanol kojeg najviše ima u kožici crnog grožđa. U normalnim uvjetima slovi kao superheroj jer djeluje protuupalno, ali kada se udruži s alkoholom – pretvara se u tihog ubojicu za vašu glavu!
Stručnjaci tvrde da kvercetin, jednom kad uđe u krvotok, ometa sposobnost jetre da pravilno razgradi alkohol. Rezultat? Nakupljanje toksičnih tvari, kao što je zloglasni acetaldehid – poznat po tome da uzrokuje mučninu, crvenilo lica i strahovite glavobolje.
Skupa vina = veća bol?!
Paradoksalno, istraživanja pokazuju da su upravo skuplja, kvalitetnija vina veći rizik za one osjetljive! Zašto? Zato što grožđe za ta vina dobiva više sunca, a više sunca znači – više kvercetina!
– Ljudi misle da su sigurniji kad piju vrhunsko vino. No istina je, za neke – to može značiti bržu i jaču glavobolju – upozorava profesor Andrew Waterhouse.
Dugo su sulfiti i histamin bili glavni osumnjičeni, ali novi dokazi upućuju da su oni tek usputni krivci. Pravi mastermind možda je bio pred našim očima cijelo vrijeme – u zdravom spoju za koji se mislilo da ne može nauditi nikome!
Znanost tek počinje – slijedi testiranje na ljudima!
Znanstvenici planiraju idući korak – testiranje ove teorije na dobrovoljcima.
– Na korak smo do rješenja misterija koji traje tisućama godina – najavljuje neurolog Morris Levin.
Dakle, sljedeći put kad posegnete za čašom crnog vina – zapitajte se: Je li vrijedno rizika?









