Sve što vam treba već vjerojatno imate kod kuće
Kruh od banane i maka gotov za 10 minuta (pećnica odradi ostatak)

Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji će oduševiti vaše nepce i zamirisati cijeli dom – imamo idealan prijedlog! Kruh od banane i maka ne samo da se priprema u trenu, već je i savršena kombinacija sočnosti, slatkoće i blage orašaste arome maka. Trebat će vam svega 10 minuta da sve izmiješate, a zatim samo pričekati da pećnica odradi svoje, piše Index.

Iskoristite zrele banane na najukusniji način

Zrele banane često završe zaboravljene na kuhinjskom pultu, ali uz ovaj recept – nijedna više neće propasti. Kruh od banane s dodatkom maka savršen je za doručak, međuobrok ili uz popodnevnu kavu. Sočan je, mirisan, i traje nekoliko dana ako ga pravilno čuvate.

Za ovaj kolač ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci – sve je vrlo jednostavno i lako dostupno. Uz osnovne namirnice iz smočnice i nekoliko zrelih banana, dobit ćete desert (ili obrok!) koji će svi tražiti da ponovite.

Potrebni sastojci:

  • 2–3 zrele banane
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca (omekšalog)
  • 2 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1⁄2 žličice sode bikarbone
  • 50 ml mlijeka
  • 2 žlice mljevenog maka

Brza priprema u samo nekoliko koraka

  • Priprema kalupa i pećnice:

Zagrijte pećnicu na 175 Celzija. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili ga premažite maslacem i pospite brašnom.

  • Mokri sastojci:

Banane zgnječite vilicom u pire. U drugoj posudi umutite maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Umiješajte pire od banana i mlijeko.

  • Suhi sastojci:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mak.

  • Spajanje:

Suhe sastojke umiješajte u mokre, miješajući samo dok se ne sjedine – nemojte previše miksati.

  • Pečenje:

Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi čista, kruh je gotov.

Savjet za kraj:

Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja – bit će još ukusniji. Ako ga zamotate u foliju ili stavite u posudu s poklopcem, ostat će svjež i nekoliko dana.

Savršen je i sam, ali i s malo maslaca, džema ili kikiriki maslaca – kako god ga poslužili, ovaj kolač će postati vaš novi favorit!

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.