Tiha opasnost jeseni
Tragedija u Beretincu: Muškarac (71) stradao u vinskom podrumu

Jesenska berba grožđa i miris svježeg mošta za mnoge znače tradiciju, obitelj i radost, ali svake godine donesu i podsjetnik na opasnost koju nosi alkoholno vrenje. U malom mjestu kraj Varaždina, 71-godišnji muškarac izgubio je život nakon što je ušao u podrum vikendice – zrak koji je tamo udahnuo više nije sadržavao dovoljno kisika da bi iz njega izašao živ. Policija upozorava: smrtonosni plinovi nastali u procesu vrenja mošta ne ostavljaju drugu priliku.

Kako upravo javlja varaždinska policija, u subotu oko 11 sati u podrumu vikend kuće u Beretincu, mjestu južno od Varaždina, uslijed trovanja ugljičnim monoksidom preminuo je 71-godišnji muškarac.

– Na mjesto događaja izašla je mrtvozornica koja je utvrdila da se ne radi o nasilnoj smrti, već je smrt nastupila zbog udisanja zraka s niskom koncentracijom kisika. To se dogodilo zbog velikog strujanja ugljičnog monoksida uslijed vrenja mošta. Po dovršenom postupanju, tijelo nesretnog muškarca je predano članovima obitelji radi ukopa – rekli su u ponedjeljak iz policije.

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume može biti opasna upravo zbog pojave ugljičnog dioksida i monoksida, upozoravaju u policiji.

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.

Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum.

U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom, udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće.

Ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.