U svijetu superhrane, jedna od najcjenjenijih zelenih namirnica – rikola – sve češće se nalazi na tanjurima ljubitelja zdrave prehrane, a njezina cijena na policama trgovina doseže i do 25 eura po kilogramu, piše Podravski list.
No, umjesto da trošite novac na male vrećice ove aromatične salate, razmislite o uzgoju kod kuće, jer upravo jesen je idealno vrijeme za sjetvu!
Zašto rikola?
Rikola, poznata i kao rukola, ne samo da oplemenjuje svaki obrok svojim pikantnim, orašastim okusom, već i obiluje vitaminima A, C i K, folnom kiselinom, kalcijem i snažnim antioksidansima. Idealna je u salatama, na pizzi, u sendvičima ili kao ukras za jela od tjestenine i mesa.
Jednostavna i brza za uzgoj
Ono što rikolu čini savršenim izborom za kućni uzgoj je njezin iznimno brz rast. Prve mlade listove možete brati već tri do pet tjedana nakon sjetve, a biljka se obnavlja nakon svake berbe. Uz pravilnu njegu moguće je uživati u višekratnim berbama tijekom iste sezone. Rikola također dobro podnosi niže temperature, što je čini idealnom za uzgoj u jesenskim mjesecima, sve do prvih ozbiljnijih mrazeva.
Savjeti za sjetvu i njegu
Vrijeme sjetve: Jesen i proljeće (idealne temperature su između 10 i 20 Celzija)
Mjesto: Sunčano ili polusjenovito, posebno tijekom toplih dana
Način sadnje: Plitko sijanje (0,5 – 1 centimetra dubine), s razmakom od 10 centimetra između redova
Zalijevanje: Redovito – suha zemlja rezultira gorkim listovima
Gnojidba: Dovoljno je malo komposta, bez potrebe za jakim gnojivima
Za neprekidnu berbu, savjetuje se sijanje svakih nekoliko tjedana, čime se osigurava stalna opskrba svježim listovima kroz više mjeseci.
Berba i prinos
Berba se može obavljati na dva načina – list po list ili odrezivanjem cijele biljke pri dnu. Mladi listovi su najukusniji, dok stariji imaju intenzivniji, pikantniji okus. Na svega jednom kvadratnom metru moguće je dobiti i do dva kilograma rikole po sezoni, što je u usporedbi s trgovinskim cijenama iznimna ušteda.
I na balkonu – zeleno carstvo
Nemate vrt? Nema problema! Rikola odlično uspijeva u širim posudama i sanducima, što je čini savršenom za urbani uzgoj na balkonu ili prozorskoj dasci. Sve što trebate je malo zemlje, sjemena i redovito zalijevanje – i svježa rikola bit će vam nadohvat ruke.
Isplativa, zdrava i ukusna
Rikola je pravi dokaz da ne morate trošiti bogatstvo na zdravu prehranu. Uz minimalna ulaganja, možete uživati u svježoj, domaćoj salati tijekom cijele godine. Jesen je pravo vrijeme da započnete – ne propustite sezonsku priliku i pretvorite svoj vrt, balkon ili čak prozorsku dasku u malu oazu zdravlja.









