Zagrepčani otkrili ’zagorski čips’
STIGLI PRVI: Pogledajte koliko koštaju čvarci na Dolcu – neki idu i do 40 eura po kilogramu

Na glavnu zagrebačku tržnicu Dolac stigli su prvi ovogodišnji čvarci. Cijene su prilično visoke i kreću se od 18 do 28 eura po kilogramu, ovisno o proizvođaču i načinu pripreme.

Osim po kilogramu, prodaju se i u pakiranjima od 200 grama za pet eura, a na Dolcu je ekipa portala Index pronašla i domaći čips od čvaraka, za koji ćete morati izdvojiti i do 40 eura po kilogramu.

U usporedbi s prošlom godinom, kada su se u mesnicama prodavali po 23 do 26 eura, ponuda je sada šira, a raspon cijena veći.

Čvarci su tradicionalni specijalitet dobiven prženjem sitno narezanih komadića svinjskog sala, koji tijekom pripreme postaju hrskavi i zlatnosmeđi. Nekada su bili nusproizvod svinjokolje i svakodnevna hrana na selu, a danas su prerasli u pravu delikatesu koja se poslužuje uz pivo, vino ili kao dodatak jelima.

Zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa, čvarci su i dalje jedan od najtraženijih simbola domaće gastronomije, a iz godine u godinu sve su skuplji.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike