Danas je Dan jabuka
Sprječava umor, povećava koncentraciju: Kraljica voća danas obilježava svoj dan

Dan jabuka obilježava se svake godine 21. listopada i ovim danom žele se istaknuti sve dobrobiti ove voćke, a pogotovo koliki je njezin značaj za zdravlje čovjeka. Kao što stara izreka kaže: “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”.

S obilježavanjem ovog dana počelo se 1990. godine u Engleskoj također zbog promicanja prednosti jabuka za zdravlje, ali i zbog demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju.

Zbog čega je jabuka tako zdrava voćka?

Naime, jabuka je puna sastojaka koji uvelike pozitivno utječu na ljudski organizam i tijelo.

Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Jabuka je također odlična namjernica ako pazite na kilograme zbog malog broja kalorija. Jabukom možete zamijeniti druge slatkiše. Vaše tijelo će vam biti zahvalnije, a i pripazit ćete na tjelesnu težinu.

Ove godine pad uroda

I dok će proizvodnja jabuka u Europskoj uniji ove godine ostati gotovo na istoj razini kao i prošle, Hrvatska će zabilježiti znatan pad uroda. Ove sezone domaći voćari suočavaju se s nizom izazova koji će najviše utjecati na budućnost hrvatskog voćarstva, piše HRT.

Bilo je suša, mraza i visokih temperatura što je uvelike utjecalo na urod ove godine.

Ovogodišnjih 50 tisuća tona jabuka neće zadovoljiti ni domaće potrebe niti proizvođače, koji se ipak nadaju ublaženju udarca kroz bolju otkupnu cijenu.

Sorte jabuka

U Hrvatskoj su najpoznatije sorte jabuka idared, jonagold, zlatni delišes, gala, slavonska srčika, petrovača, božićnica i zlatna zimska parmenka.

Ne dozrijevaju sve sorte u isto vrijeme. Tako imamo sorte jabuka koje dozrijevaju ljeti, a to je većinom petrovača.

Kao jesenske sorte možemo izdvojiti: galu, jonagold i zlatnu zimsku parmenku.

Pod ‘zimsku jabuku’ spadaju idared i božićnica.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.