Cimet je jedan od onih začina koji na prvi miris budi osjećaj topline, ugode i domaće atmosfere. No, iza tog poznatog mirisa krije se i moćan saveznik zdravlja. Osim što obogaćuje okus hrane i napitaka, cimet se stoljećima koristi i u prirodnoj medicini – s razlogom, piše Podravski list.
Saveznik u borbi protiv visokog šećera
Jedno od najpoznatijih svojstava cimeta jest njegovo djelovanje na regulaciju šećera u krvi. Cimet potiče bolju osjetljivost na inzulin, čime pomaže tijelu da učinkovitije koristi glukozu. Zbog toga se često preporučuje osobama koje žele održati stabilnu razinu šećera, izbjeći nagle padove energije ili prevenirati dijabetes tipa 2.
Prirodni lijek za visoki kolesterol
Uz kontrolu šećera, cimet pomaže i u snižavanju razine tzv. lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida. Istovremeno, potiče porast dobrog kolesterola (HDL), što ga čini važnim čimbenikom u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Redovita, umjerena konzumacija ovog začina može doprinijeti boljoj cirkulaciji i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti – a sve to za cijenu manju od dva eura po pakiranju.
Antioksidans i prirodni borac protiv upala
Cimet je snažan antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala – molekula koje ubrzavaju starenje i narušavaju zdravlje stanica. Njegova protuupalna svojstva korisna su i za ublažavanje svakodnevnih tegoba poput umora, napetosti ili bolova u mišićima.
Miris koji umiruje i budi fokus
Znanstvena istraživanja pokazuju da miris cimeta ima i psihološke prednosti. Djeluje umirujuće na um, ali istodobno potiče koncentraciju i budnost. Nije slučajno da mnogi rado dodaju prstohvat cimeta u jutarnju kavu – to je jednostavan način da dan započne s dozom topline i mentalne jasnoće.
Svjež dah i zdrav osmijeh
Još jedna prednost cimeta krije se u njegovom antibakterijskom djelovanju. Može pomoći u održavanju svježeg daha jer prirodno sprječava rast bakterija u usnoj šupljini. Dodavanje cimeta u čaj, zobenu kašu ili smoothie nije samo ukusno, već i korisno za oralno zdravlje.
Umjerenost je ključ
Iako cimet nudi brojne zdravstvene prednosti, važno je s njegovom konzumacijom biti umjeren. Stručnjaci preporučuju cejlonski cimet, poznat kao “pravi cimet“, jer sadrži manje kumarina – spoja koji u velikim količinama može opteretiti jetru. Dovoljno je pola žličice dnevno kako bi se iskoristile sve blagodati bez rizika.
Začin koji liječi, podržava zdravlje i unosi dašak topline u svakodnevicu – cimet zasluženo nosi titulu omiljenog prirodnog lijeka. Još važnije, njegova pristupačna cijena čini ga dostupnim svima koji žele napraviti mali, ali zdrav korak prema boljoj ravnoteži tijela i uma.









