Čak i nekoliko piva ili čaša vina može učiniti vožnju opasnom. Stručnjaci upozoravaju da tijelo alkohol razgrađuje sporo i da ne postoji univerzalno pravilo koje bi jamčilo sigurnost za volanom, piše HAK.
Brzina razgradnje alkohola uvelike ovisi o tjelesnoj masi, spolu, brzini konzumacije, količini hrane u želucu te individualnom metabolizmu. U prosjeku, ljudski organizam razgrađuje oko 0,1 do 0,15 promila alkohola po satu, što znači da jedno pivo može ostati u tijelu i do tri sata.
Razlike između muškaraca i žena značajne su zbog manjeg udjela vode u tijelu kod žena i drugačijeg metabolizma, što dovodi do viših razina alkohola u krvi nakon iste količine pića. Osobe niže tjelesne mase također brže dosegnu višu razinu alkohola u krvi, a pijenje na prazan želudac pojačava učinak alkohola jer se brže apsorbira u krvotok. Hrana usporava apsorpciju, ali ne sprječava pojavu alkohola u krvi.
Mnogi se oslanjaju na “pravilo jedne pive po satu”, no u praksi ono često ne vrijedi. Nakon nekoliko pića, razina alkohola u krvi kod većine vozača prelazi zakonsku granicu od 0,5 promila, a kod nekih je i znatno viša. Posebno je važno paziti kod jakih pića jer manja količina može sadržavati više alkohola, uzrokujući nagli porast promila i dulje vrijeme oporavka.
Vrijeme potrebno da alkohol potpuno nestane iz tijela razlikuje se od osobe do osobe, ali prosječno dvije do tri standardne doze zahtijevaju između četiri i šest sati. Kod većih količina alkohol može ostati u krvi i više od deset sati. Ni kava, ni hladan tuš, ni spavanje ne ubrzavaju razgradnju – samo vrijeme čini svoje.
Vozači moraju biti svjesni da i minimalne količine alkohola utječu na koncentraciju, brzinu reakcije i prosudbu. Čak i ako se osoba osjeća “trijezno”, u tijelu može biti dovoljno alkohola da smanji sposobnost sigurne vožnje.









