Varaždinska županija i ove je godine domaćin te pokrovitelj internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije ‘Conpasta’, koji se po šesnaesti puta održava u Hotelu Turist u Varaždinu, a okuplja proizvođače tjestenine, slastičare te članove mnogih udruga s područja Varaždinske županije, ali i šire. Tema ovogodišnjeg kongresa je ‘Tjestenina srce gastronomije’. Tako su mnogi posjetitelji imali prilike degustirati različite vrste tjestenina: šurlice, rezance, požirake, fuže, taškrle, pljukance kao i kolače izrađene po domaćoj recepturi.
Kongres je otvorio varaždinski župan Anđelko Stričak, a uz njega su svečanosti otvorenja prisustvovali i: saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, zatim direktor novinsko – nakladničkog poduzeća ‘Robinson’ i organizator ‘Conpaste’ Stjepan Odobašić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, kao i predstavnici mnogih tvrtki, udruga i OPG-ova.
Otvorivši kongres, župan Stričak naznačio je kako sada u Turistu kuhaju kuhari iz pet država svijeta – Japana, Australije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a paralelno s time održava se cijeli niz predavanja od strane visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Slovenije i Hrvatske.
– Kada govorimo o tijestu, naglašavam da unazad dvadeset godina kod nas raste konzumiranje proizvoda od tijesta. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na nekih 7,3 kilograma, odnosno Hrvati godišnje potroše malo više od 40 tisuća tona proizvoda od tijesta, dok recimo susjedi Slovenci skoro tri puta više – rekao je župan.
Napomenuo je da, s obzirom na taj podatak, imamo dovoljno prostora za rast do prosjeka država Europske unije, gdje se daleko više konzumiraju proizvodi od tijesta.
– Također, porasla je i proizvodnja proizvoda od tijesta, recimo s nekih 6500 tona na preko 20 tisuća tona. Tako da ta gospodarska branša, bilježi rast, no još uvijek postoji mogućnost daljnjeg rasta. Smatram da su ovakve manifestacije, koje okupljaju visokoškolske i srednjoškolske ustanove, proizvođače tjestenine i potrošače dobrodošle – istaknuo je Stričak.

Kako je naglasio organizator Stjepan Odobašić, osnovna svrha ‘Conpaste’ je promicanje kvalitete hrvatske tjestenine, s krajnjim ciljem da se u Hrvatskoj konačno počne cijeniti hrvatska tjestenina.
– Ja bih spomenuo samo jedan podatak, da mi, nažalost, još uvijek kao Hrvatska uvozimo više od 50 posto tjestenine, što zaista nije dobar podatak. To se mijenja iz godine u godinu, ali vrlo sporo. Mi zapravo nemamo u ovom trenutku niti jednu tjesteninu zaštićenu u Europskoj uniji, što nije dobro. Najveću kvalitetu nam daju tjestenine koje pripremaju none, odnosno naše bake, koje su povezane s ugostiteljskim termičkim sektorom, a turisti to prepoznaju i svi eminentni restorani imaju njihove tjestenine – rekao je Odobašić.
Tijekom kongresa bit će predstavljene po jedna domaća i jedna internacionalna tema.
– Domaća je tema tjestenina peteranski mudlini koja je pred zaštitom na razini Hrvatske, dok je internacionalna linija jela je linija gyoza jela, tjestenina s azijskim štihom – objasnio je Odobašić.

Pohvale organizatoru uputili su i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen te Dražen Đurišević iz Odjela unapređenja prodaje Podravke.
U sklopu stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine, ‘Pasta Festa’, sudjelovali su kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske, koji su na radionicama predstavljali svoja nacionalna jela. Važno je napomenuti kako se u Gospodarskoj školi Varaždin, u modernom praktikumu održava natjecanje u spravljanju tjestenina, a natječu se učenici srednjih kuharskih škola iz Hrvatske.







