Od Japana do Hrvatske
‘CONPASTA’: Internacionalni kongres slastičarstva i gastronomije u znaku jela iz čak pet zemalja

Varaždinska županija i ove je godine domaćin te pokrovitelj internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije ‘Conpasta’, koji se po šesnaesti puta održava u Hotelu Turist u Varaždinu, a okuplja proizvođače tjestenine, slastičare te članove mnogih udruga s područja Varaždinske županije, ali i šire. Tema ovogodišnjeg kongresa je ‘Tjestenina srce gastronomije’. Tako su mnogi posjetitelji imali prilike degustirati različite vrste tjestenina: šurlice, rezance, požirake, fuže, taškrle, pljukance kao i kolače izrađene po domaćoj recepturi.

Kongres je otvorio varaždinski župan Anđelko Stričak, a uz njega su svečanosti otvorenja prisustvovali i: saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, zatim direktor novinsko – nakladničkog poduzeća ‘Robinson’ i organizator ‘Conpaste’ Stjepan Odobašić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, kao i predstavnici mnogih tvrtki, udruga i OPG-ova.

Otvorivši kongres, župan Stričak naznačio je kako sada u Turistu kuhaju kuhari iz pet država svijeta – Japana, Australije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a paralelno s time održava se cijeli niz predavanja od strane visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Slovenije i Hrvatske.

– Kada govorimo o tijestu, naglašavam da unazad dvadeset godina kod nas raste konzumiranje proizvoda od tijesta. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na nekih 7,3 kilograma, odnosno Hrvati godišnje potroše malo više od 40 tisuća tona proizvoda od tijesta, dok recimo susjedi Slovenci skoro tri puta više – rekao je župan.

Napomenuo je da, s obzirom na taj podatak, imamo dovoljno prostora za rast do prosjeka država Europske unije, gdje se daleko više konzumiraju proizvodi od tijesta.

– Također, porasla je i proizvodnja proizvoda od tijesta, recimo s nekih 6500 tona na preko 20 tisuća tona. Tako da ta gospodarska branša, bilježi rast, no još uvijek postoji mogućnost daljnjeg rasta. Smatram da su ovakve manifestacije, koje okupljaju visokoškolske i srednjoškolske ustanove, proizvođače tjestenine i potrošače dobrodošle – istaknuo je Stričak.

Kako je naglasio organizator Stjepan Odobašić, osnovna svrha ‘Conpaste’ je promicanje kvalitete hrvatske tjestenine, s krajnjim ciljem da se u Hrvatskoj konačno počne cijeniti hrvatska tjestenina.

– Ja bih spomenuo samo jedan podatak, da mi, nažalost, još uvijek kao Hrvatska uvozimo više od 50 posto tjestenine, što zaista nije dobar podatak. To se mijenja iz godine u godinu, ali vrlo sporo. Mi zapravo nemamo u ovom trenutku niti jednu tjesteninu zaštićenu u Europskoj uniji, što nije dobro. Najveću kvalitetu nam daju tjestenine koje pripremaju none, odnosno naše bake, koje su povezane s ugostiteljskim termičkim sektorom, a turisti to prepoznaju i svi eminentni restorani imaju njihove tjestenine – rekao je Odobašić.

Tijekom kongresa bit će predstavljene po jedna domaća i jedna internacionalna tema.

– Domaća je tema tjestenina peteranski mudlini koja je pred zaštitom na razini Hrvatske, dok je internacionalna linija jela je linija gyoza jela, tjestenina s azijskim štihom – objasnio je Odobašić.

Pohvale organizatoru uputili su i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen te Dražen Đurišević iz Odjela unapređenja prodaje Podravke.

U sklopu stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine, ‘Pasta Festa’, sudjelovali su kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske, koji su na radionicama predstavljali svoja nacionalna jela. Važno je napomenuti kako se u Gospodarskoj školi Varaždin, u modernom praktikumu održava natjecanje u spravljanju tjestenina, a natječu se učenici srednjih kuharskih škola iz Hrvatske.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.