Plastenici tijekom jeseni i zime ne bi trebali ostajati prazni. Sadnjom kultura poput rukole, matovilca i peršina, moguće je osigurati svježe povrće i dodatnu zaradu u periodu kada je ponuda na tržištu manja, piše Agroklub.
Tko posjeduje plastenike, zna da oni omogućavaju uživanje u svježem povrću čak i tijekom hladnih mjeseci. U zatvorenom prostoru, uz pravilnu njegu, mogu se uzgajati i druge otporne biljke poput mladog luka, špinata i zelene salate.
Rukola je brzorastuća kultura koja dobro podnosi hladnoću. Berba može početi već dvadeset do trideset dana nakon sjetve. Iako se može sijati direktno u tlo, bolji rezultati postižu se sadnjom iz hranljivih kocki, što sprječava neujednačeno nicanje i oštećenje mladih biljaka.
Matovilac je tipična zimska kultura i podnosi temperature i do minus pet stupnjeva Celzijevih. Najbolje rezultate daje sjetva u listopadu ili studenom, na rahlom tlu obogaćenom organskim gnojivom. Sjeme se sije u redove s razmakom od deset do petnaest centimetara između redova i dva do tri centimetra unutar reda, na dubini od jedan centimetar.
Peršin se može saditi iz rasada ili hranjivih kocki u kojima biljke već imaju nekoliko pravih listova. Takve sadnice brže se ukorjenjuju i mogu se brati više puta. Uz minimalno grijanje plastenika, berba se može produžiti do ranog proljeća. Za optimalan rast, sjetva ne smije biti pregusta, a razmak od petnaest do dvadeset centimetara između biljaka daje najbolje rezultate.
Plastenici mogu postati pravi izvor svježeg povrća tijekom cijele zime. Uz nekoliko jednostavnih koraka i pravilnu njegu, rukola, matovilac i peršin omogućavaju održavanje zelene oaze čak i kada je vani hladno i tmurno.







