S dolaskom hladnijih dana, mnoge hrvatske obitelji počinju pripremati tradicionalnu svinjokolju, običaj koji označava početak sezone zimskih mesnih delicija. No ove godine, kao i proteklih nekoliko sezona, kolinje se provodi pod posebnim mjerama zbog afričke svinjske kuge, zarazne bolesti koja ozbiljno prijeti domaćoj proizvodnji svinja, piše Sjeverni.info.
Vlasnici svinja i dalje mogu obavljati klanje za vlastite potrebe, ali uz strogi veterinarski nadzor i poštivanje biosigurnosnih mjera. Klanje se mora prijaviti unaprijed, a životinje pregledati neposredno prije kolinja kako bi se spriječilo širenje bolesti. Također, svaki slučaj uginuća ili sumnjivi simptomi moraju se prijaviti.
Jedna od ključnih mjera je zabrana stavljanja mesa i proizvoda od svinja u promet, uključujući prodaju, darivanje ili slanje paketima rodbini. Ova zabrana sprječava širenje virusa, koji, iako ne opasan za ljude, može lako zaraziti druge svinje.
Nusproizvodi kolinja, poput kostiju, kože i otpadnog mesa, moraju se sigurno zbrinuti preko ovlaštenih kanala. Ostavljanje ostataka u prirodi ili njihovo spaljivanje i zakapanje strogo je zabranjeno jer može dovesti do širenja bolesti među divljim svinjama.
Zemlja je podijeljena u zone s različitim ograničenjima. U nekim zonama klanje se može provoditi uz stroge uvjete, dok u zonama zaštite i nadzora kolinje nije dopušteno. Nadzor se stalno ažurira prema pojavi novih slučajeva bolesti.
Trenutni podaci pokazuju da je bolest potvrđena na brojnim domaćim i divljim svinjama. I dalje postoji stalni rizik širenja, pa nadzor i pojačane mjere ostaju na snazi tijekom cijele sezone.
Iako svinjokolja ostaje važan dio kulturne tradicije, ove godine naglasak je na odgovornosti i poštivanju pravila kako bi se zaštitila cijela zajednica i proizvodnja svinja u zemlji.









