U Novom Mestu u Sloveniji je u srijedu, u prostoru Kulturnog centra ‘Janeza Trdine’, održana stručna konferencija o razvoju gastronomskog turizma isprepletenog s baštinom i tradicijom u Sloveniji i Hrvatskoj, pod nazivom “Gastronomska dediščina kot srce turistične ponudbe/Gastronomska baština kao srce turističke ponude”.
Konferencija je organizirana u sklopu projekta ‘Naši štruklji’, Interreg Slovenija – Hrvatska, koji se provodi u partnerstvu Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske (SLO) i Općine Radoboj (HR), odobrenog kroz program Interreg VI-A Slovenija – Hrvatska 2021–2027.
Pozdravne govore održali su podžupan Mestne občine Novo Mesto Urban Kramar, voditeljica projekata u turizmu iz Zavoda Dobrote Dolenjske Barbara Jerovšek Volek, te načelnik Radoboja Anđelko Topolovec.
Nakon uvodnog dijela uslijedila su izlaganja slovenskih predstavnika, Uroša Štefelina i Marcele Klofutar iz poznate ‘Hiše Linhart’, vrhunskog restorana koji nosi Michelinovu zvjezdicu i poznat je po suvremenoj reinterpretaciji lokalne kulinarske tradicije. U zajedničkoj prezentaciji pod nazivom “Ohranimo skupnost danes za jutri, povežimo se/Očuvajmo zajednicu danas za sutra, povežimo se”, Štefelin je govorio o važnosti povezivanja tradicije i moderne kuhinje, dok je Marcela Klofutar predstavila inovativne načine prezentacije jela kojima se tradicionalna baština pretvara u cjelovit gastronomski doživljaj.

U prvom slovenskom prezentacijskom dijelu, članice Društva podeželskih žena ‘Tavžentroža’, Društva podeželskih žena Mirna Peč i Turistično-kulturnog društva ‘Trškogorsko srce’, predstavile su izradu dolenjskih štruklji, pokazujući autentične tehnike pripreme i recepture koje se prenose generacijama.
U drugom dijelu Konferencije izlagačica je bila hrvatska predstavnica Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije. U svom izlaganju govorila je o zagorskim štruklima, postupku njihove zaštite, distribuciji i prijenosu tradicije izrade kao nematerijalne kulturne baštine, naglašavajući njihovu ulogu u brendiranju Hrvatskog zagorja kao prepoznatljive gastronomske regije.

Uslijedila su još dva stručna izlaganja. Lucija Eniko iz ‘ID20’ – Zavoda za inovacije v dediščini, predstavila je tradicijsko rudarsko jelo idrijski žlikrofi te manifestaciju “Praznik idrijskih žlikrofov”, kao primjer uspješnog brendiranja lokalne gastronomske baštine.
Gregor Jelnikar, chef restorana Georgie Bistro i član udruženja JRE, održao je predavanje pod nazivom “Identitet na tanjuru – preplet lokalnega značaja in sodobnih trendov/Identitet na tanjuru – isprepletanje lokalnog značaja i suvremenih trendova”, u kojem je prikazao kako suvremene kulinarske tehnike mogu dodatno istaknuti tradicijska jela i naglasiti njihov identitet.
U drugom hrvatskom prezentacijskom dijelu članice Udruge umirovljenika ‘Radobojsko srce 65+’ predstavile su izradu zagorskih štruklji, privukavši pozornost sudionika autentičnim prikazom tradicijske pripreme ovog zaštićenog jela.
Tijekom ručka posluženi su i dolenjski i zagorski štruklji, koji su oduševili sudionike konferencije. Kušanje je omogućilo usporedbu dviju tradicija, ali i prepoznavanje zajedničkih korijena koji povezuju regije Dolenjsku i Hrvatsko zagorje.

Završni ciklus konferencije bio je posvećen okruglom stolu pod nazivom “Dediščina: zakladnica dobrih idej za sodobnega turista/Baština: riznica dobrih ideja za suvremenog turista”. Sudionici okruglog stola bili su: Morana Polovič (RRA Zeleni kras), Peter Voglenik (osnivač ‘Moji štruklji Slovenije’), Robert Gregorič (chef restorana Oštarija Herbelier, poznatog po spoju lokalnih sastojaka i suvremene gastronomije), Barbara Jerovšek Volek (voditeljica projekata u turizmu Dobrote Dolenjske) i Martin Mark Kranjčević (kuhar i slastičar restorana Štagelj (Podravka grupa) i član Hrvatskog kuharskog saveza).

Sudionici su naglasili važnost interpretacije štruklji kao zajedničkog identiteta dviju regija te prikazali konkretne primjere kako se baština može pretvoriti u moderan i atraktivan turistički proizvod.
Stručna konferencija bila je iznimno dobro posjećena i namijenjena turističkim pružateljima usluga, ugostiteljima, vodičima, informatorima i donositeljima odluka s obje strane granice.
Projekt ‘Naši štruklji’ povezuje dvije regije – Hrvatsko zagorje i Dolenjsku – kroz zajedničku promociju i očuvanje tradicijske gastronomske baštine. Cilj projekta je istaknuti štruklje kao prepoznatljiv simbol lokalnog identiteta i turističke ponude, potaknuti suradnju ugostitelja, proizvođača i turističkih djelatnika te razviti nove sadržaje koji objedinjuju tradiciju i suvremeni turizam. Štruklji su jelo koje povezuje slovensku i hrvatsku kuhinju, stoljećima prisutno na području Dolenjske i Hrvatskog zagorja. U Hrvatskoj su uvršteni i na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo zahvaljujući ovom projektu, štrukli postaju simbol zajedništva dviju regija i primjer uspješne prekogranične suradnje u očuvanju i promociji gastronomske baštine.







