Projekt Općine Radoboj i Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske
‘Naši štruklji’ spojili Sloveniju i Hrvatsku: U Novom Mestu održana velika gastronomska konferencija

U Novom Mestu u Sloveniji je u srijedu, u prostoru Kulturnog centra ‘Janeza Trdine’, održana stručna konferencija o razvoju gastronomskog turizma isprepletenog s baštinom i tradicijom u Sloveniji i Hrvatskoj, pod nazivom “Gastronomska dediščina kot srce turistične ponudbe/Gastronomska baština kao srce turističke ponude”.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta ‘Naši štruklji’, Interreg Slovenija – Hrvatska, koji se provodi u partnerstvu Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske (SLO) i Općine Radoboj (HR), odobrenog kroz program Interreg VI-A Slovenija – Hrvatska 2021–2027.

Pozdravne govore održali su podžupan Mestne občine Novo Mesto Urban Kramar, voditeljica projekata u turizmu iz Zavoda Dobrote Dolenjske Barbara Jerovšek Volek, te načelnik Radoboja Anđelko Topolovec.

Nakon uvodnog dijela uslijedila su izlaganja slovenskih predstavnika, Uroša Štefelina i Marcele Klofutar iz poznate ‘Hiše Linhart’, vrhunskog restorana koji nosi Michelinovu zvjezdicu i poznat je po suvremenoj reinterpretaciji lokalne kulinarske tradicije. U zajedničkoj prezentaciji pod nazivom “Ohranimo skupnost danes za jutri, povežimo se/Očuvajmo zajednicu danas za sutra, povežimo se”, Štefelin je govorio o važnosti povezivanja tradicije i moderne kuhinje, dok je Marcela Klofutar predstavila inovativne načine prezentacije jela kojima se tradicionalna baština pretvara u cjelovit gastronomski doživljaj.

U prvom slovenskom prezentacijskom dijelu, članice Društva podeželskih žena ‘Tavžentroža’, Društva podeželskih žena Mirna Peč i Turistično-kulturnog društva ‘Trškogorsko srce’, predstavile su izradu dolenjskih štruklji, pokazujući autentične tehnike pripreme i recepture koje se prenose generacijama.

U drugom dijelu Konferencije izlagačica je bila hrvatska predstavnica Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije. U svom izlaganju govorila je o zagorskim štruklima, postupku njihove zaštite, distribuciji i prijenosu tradicije izrade kao nematerijalne kulturne baštine, naglašavajući njihovu ulogu u brendiranju Hrvatskog zagorja kao prepoznatljive gastronomske regije.

Uslijedila su još dva stručna izlaganja. Lucija Eniko iz ‘ID20’ – Zavoda za inovacije v dediščini, predstavila je tradicijsko rudarsko jelo idrijski žlikrofi te manifestaciju “Praznik idrijskih žlikrofov”, kao primjer uspješnog brendiranja lokalne gastronomske baštine.

Gregor Jelnikar, chef restorana Georgie Bistro i član udruženja JRE, održao je predavanje pod nazivom “Identitet na tanjuru – preplet lokalnega značaja in sodobnih trendov/Identitet na tanjuru – isprepletanje lokalnog značaja i suvremenih trendova”, u kojem je prikazao kako suvremene kulinarske tehnike mogu dodatno istaknuti tradicijska jela i naglasiti njihov identitet.

U drugom hrvatskom prezentacijskom dijelu članice Udruge umirovljenika ‘Radobojsko srce 65+’ predstavile su izradu zagorskih štruklji, privukavši pozornost sudionika autentičnim prikazom tradicijske pripreme ovog zaštićenog jela.

Tijekom ručka posluženi su i dolenjski i zagorski štruklji, koji su oduševili sudionike konferencije. Kušanje je omogućilo usporedbu dviju tradicija, ali i prepoznavanje zajedničkih korijena koji povezuju regije Dolenjsku i Hrvatsko zagorje.

Završni ciklus konferencije bio je posvećen okruglom stolu pod nazivom “Dediščina: zakladnica dobrih idej za sodobnega turista/Baština: riznica dobrih ideja za suvremenog turista”. Sudionici okruglog stola bili su: Morana Polovič (RRA Zeleni kras), Peter Voglenik (osnivač ‘Moji štruklji Slovenije’), Robert Gregorič (chef restorana Oštarija Herbelier, poznatog po spoju lokalnih sastojaka i suvremene gastronomije), Barbara Jerovšek Volek (voditeljica projekata u turizmu Dobrote Dolenjske) i Martin Mark Kranjčević (kuhar i slastičar restorana Štagelj (Podravka grupa) i član Hrvatskog kuharskog saveza). 

Sudionici su naglasili važnost interpretacije štruklji kao zajedničkog identiteta dviju regija te prikazali konkretne primjere kako se baština može pretvoriti u moderan i atraktivan turistički proizvod.

Stručna konferencija bila je iznimno dobro posjećena i namijenjena turističkim pružateljima usluga, ugostiteljima, vodičima, informatorima i donositeljima odluka s obje strane granice.

Projekt ‘Naši štruklji’ povezuje dvije regijeHrvatsko zagorje i Dolenjsku – kroz zajedničku promociju i očuvanje tradicijske gastronomske baštine. Cilj projekta je istaknuti štruklje kao prepoznatljiv simbol lokalnog identiteta i turističke ponude, potaknuti suradnju ugostitelja, proizvođača i turističkih djelatnika te razviti nove sadržaje koji objedinjuju tradiciju i suvremeni turizam. Štruklji su jelo koje povezuje slovensku i hrvatsku kuhinju, stoljećima prisutno na području Dolenjske i Hrvatskog zagorja. U Hrvatskoj su uvršteni i na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo zahvaljujući ovom projektu, štrukli postaju simbol zajedništva dviju regija i primjer uspješne prekogranične suradnje u očuvanju i promociji gastronomske baštine.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.