Šećer na kraju dana
Recept za fritule mekane kao spužva. Oduševit ćete se kad ih isprobate

Kada čujete da netko spomene ‘advent’ već u zraku možete osjetiti miris fritula i kuhanog vina. No, za one kojima se ne da čekati u redu na štandovima i kućicama adventa, donosimo recept za fritule s kvascem koje su bolje od klasične verzije bez kvasca zbog toga što im on daje mekoću. U ovom receptu su također i ribane jabuke koje će vašim fritulama dati dodatnu sočnost.

Sastojci za fritule s kvascem

  • 500 g brašna za dizano tijesto
  • 100 g šećera
  • 2 jaja srednje veličine
  • pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog
  • 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije)
  • 170 ml mlijeka
  • 2 male žlice rakije
  • 2 male žlice ruma
  • prstohvat soli
  • korica od nešpricanog limuna ili naranče
  • ulje ili druga masnoća za prženje
  • šećer za ukras

Priprema fritula s kvascem

  1. Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji.
  2. Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u receptu, malo ga zagrijte da postane mlako, dodajte mu žličicu šećera i zatim umutite kvasac. Pospite s malo brašna i stavite sa strane 15-20 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
  3. U manjoj zdjelici razmutite jaja, dodajte mlijeko, rakiju i rum pa stavite sa strane. Jabuke ogulite, operite i naribajte. U veću posudu stavite brašno pomiješano sa šećerom. U sredini napravite rupu pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Sada u brašno ulijte mokre sastojke, dodajte sol i sve sjedinite s kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte je s plastičnom folijom i zatim kuhinjskom krpom te stavite na toplo da se diže sat vremena.
  4. Kada se tijesto digne, zagrijte ulje u dubljoj zdjeli. Za prženje je potrebna veća količina masnoće, primjerice 1 litra ulja. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, nikako jakoj jer se kod prevelike temperature može dogoditi da se fritule izvana brzo ispeku i potamne, a iznutra ostanu sirove.
  5. Ubacite smjesu u dresirnu vrećicu i istiskujte je iz vrećice u maloj količini. Oštrim nožem prethodno umočenim u ulje režite smjesu prilikom istiskivanja iz vrećice i zapamtite da će fritule biti ljepšeg i pravilnijeg oblika ako su manje. Ako nemate dresirne vrećice, slobodno žličicom umočenom u ulje ubacujte smjesu grabite ravno iz posude i ubacujte u ulje. Manje fritule okretat će se same od sebe, a one veće slobodno preokrenite vilicom kako bi se ispekle sa svake strane. Kada porumene, tj. poprime lijepu tamniju zlatnožutu nijansu, izvadite ih cjediljkom i stavite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedile. Nakon toga pospite ih šećerom i poslužite.

Recept preuzet s portala Zadovoljna.hr.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.