Osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) mogle bi nenamjerno smanjiti učinkovitost terapije ako često konzumiraju određeno, iako vrlo zdravo i popularno povrće. Na to je upozorio liječnik dr. Chris Steele, gostujući u emisiji “This Morning” na britanskoj televiziji ITV, istaknuvši kako pojedine namirnice mogu utjecati na djelovanje lijekova, prenosi Index.
Važnost vitamina K
Antikoagulansi poput rivaroksabana, apiksabana i varfarina propisuju se za sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka kod osoba s povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara, plućne embolije i duboke venske tromboze. Iako su ti lijekovi vrlo učinkoviti, prema riječima dr. Steelea, njihovo djelovanje može biti narušeno konzumacijom lisnatog zelenog povrća bogatog vitaminom K.
“Lisnato zeleno povrće bogato je vitaminom K, koji pomaže zgrušavanju krvi. Varfarin je osmišljen da spriječi proizvodnju vitamina K – pa ako odjednom počnete jesti više zelenila, to će ometati djelovanje lijeka”, naglasio je.
Dosljednost je važnija od izbjegavanja
Liječnik je pojasnio kako namirnice bogate vitaminom K ne treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, već je ključno održavati njihov stabilan i dosljedan unos. “Ostale namirnice bogate vitaminom K uključuju zeleno povrće, žumanjke, slanutak i leću”, rekao je.
Također je savjetovao oprez s drugim namirnicama dok se uzimaju antikoagulansi. “Izbjegavajte velike količine soka od brusnice ili proizvoda od brusnice dok koristite antikoagulanse, jer mogu promijeniti učinke varfarina, te ograničite češnjak i đumbir jer mogu povećati rizik od krvarenja”, dodao je dr. Steele.
Na koje još kombinacije pripaziti?
Dr. Chris je također istaknuo kako i brojni drugi lijekovi mogu izazvati neočekivane reakcije u kombinaciji s određenom hranom i pićima. Kao primjer naveo je interakciju određenih antibiotika, poput ciprofloksacina, s mlijekom.
“Kalcij može ometati učinke nekih antibiotika, stoga ih ne biste trebali uzimati istovremeno s konzumiranjem hrane bogate kalcijem, poput mlijeka, jogurta ili sira. Dodatke prehrani koji sadrže kalcij također treba izbjegavati nekoliko sati prije i poslije uzimanja ovih antibiotika”, objasnio je. Prema njegovim riječima, mlijeko se ne smije piti ni uz tetraciklin te određene lijekove za osteoporozu.
Grejp, crni sladić
Savjetovao je i da se izbjegava grejp ako uzimate statine za visoki krvni tlak, crni sladić uz lijekove za srce poput digoksina te banane ako uzimate određene ACE inhibitore za visoki krvni tlak. Također, kavu bi trebalo izbjegavati uz bronhodilatatore za astmu, dimljeni losos i salamu uz antidepresive, a limetu uz lijekove protiv kašlja.
“Uvijek biste trebali pitati svog liječnika o mjerama opreza koje trebate poduzeti prilikom propisivanja bilo kojeg novog lijeka. Izbjegavanje određenih namirnica, promjena životnih navika ili poduzimanje drugih mjera opreza može biti potrebno kako bi se izbjegle neželjene nuspojave”, zaključio je dr. Chris.







