Blagdansko ozračje iz godine u godinu počinje sve ranije – božićna glazba, mirisi adventskih kućica, slatkiši i bogato ukrašeni stolovi lako nas uvuku u prekomjerno uživanje u hrani. Druženja, domjenci i pokloni često stvaraju osjećaj da moramo sve isprobati, što nerijetko vodi do prejedanja koje ne traje samo nekoliko dana, već se proteže i na više od mjesec dana.
Nakon blagdana dolazi suočavanje s posljedicama – viškom kilograma, umorom, probavnim smetnjama, promjenama raspoloženja te smanjenom fizičkom aktivnošću. Tome pridonose i kalorična pića poput kuhanog vina i alkohola, kao i česta opravdanja da su blagdani „vrijeme kada je sve dopušteno“.
Važno je pritom naglasiti da uživanje u blagdanskoj hrani nije problem – problem nastaje kada se izgubi mjera. Ključni prvi korak je osvještavanje i priznanje da smo pretjerali, bez osjećaja krivnje. Drastične dijete i gladovanje nisu rješenje, već povratak ravnoteži kroz kvalitetne obroke, dovoljan unos vode, laganu fizičku aktivnost i postupno smanjivanje količine hrane.
Male promjene, poput šetnje, konzumacije povrća, voća i fermentiranih proizvoda, pomoći će probavi i oporavku organizma, savjetuje portal Kreni zdravo.
Najprije odredite jedan obrok u danu koji će biti kvalitetan s obiljem povrća, kvalitetnim proteinima i cjelovitim žitaricama. Možete započeti npr. s kvalitetnim doručkom jer su veće šanse da ćete se onda potruditi i oko kvalitetnog ručka. Kad dobro započnemo dan, obično želimo da to i potraje.
Drugo, podsjetite se na unos vode, ali pomoći će i biljni čajevi, posebice čajevi dobri za jetru i probavu. Valja naglasiti da to trebaju biti čisti biljni čajevi, a ne voćni čajevi s dodatkom šećera.
Krenite u laganu šetnju na svježi zrak. Šetnja pomaže probavi, dok konstantno sjedenje ne samo da se negativno odražava na probavu, već i na unutarnje organe i kralježnicu.
Uvedite svaki dan barem jednu šalicu običnog jogurta ili kefira. Svakako birajte obične, a ne voćne verzije s dodanim šećerom. Tako ćete unijeti dobre bakterije i obnoviti crijevnu floru. Naš imunitet se gradi u crijevima – zato je važno vratiti ravnotežu crijevne flore.
Ovo možda niste očekivali – napunite zdjelu za voće tropskim voćem. Tropsko voće obiluje enzimima koji će pomoći u probavi:
- papaja
- mango
- ananas
- kivi.
Umjesto zabrana, važno je uvesti umjerenost i slušati vlastito tijelo. Blagdani bi trebali biti vrijeme uživanja i zajedništva, ali bez posljedica koje nas prate dugo nakon što blagdanski stolovi nestanu.







