Samo bez grižnje savjesti
Ako ste se danas prejeli, evo nekoliko savjeta kako se ‘vratiti u normalu’

Blagdansko ozračje iz godine u godinu počinje sve ranije – božićna glazba, mirisi adventskih kućica, slatkiši i bogato ukrašeni stolovi lako nas uvuku u prekomjerno uživanje u hrani. Druženja, domjenci i pokloni često stvaraju osjećaj da moramo sve isprobati, što nerijetko vodi do prejedanja koje ne traje samo nekoliko dana, već se proteže i na više od mjesec dana.

Nakon blagdana dolazi suočavanje s posljedicama – viškom kilograma, umorom, probavnim smetnjama, promjenama raspoloženja te smanjenom fizičkom aktivnošću. Tome pridonose i kalorična pića poput kuhanog vina i alkohola, kao i česta opravdanja da su blagdani „vrijeme kada je sve dopušteno“.

Važno je pritom naglasiti da uživanje u blagdanskoj hrani nije problem – problem nastaje kada se izgubi mjera. Ključni prvi korak je osvještavanje i priznanje da smo pretjerali, bez osjećaja krivnje. Drastične dijete i gladovanje nisu rješenje, već povratak ravnoteži kroz kvalitetne obroke, dovoljan unos vode, laganu fizičku aktivnost i postupno smanjivanje količine hrane.

Male promjene, poput šetnje, konzumacije povrća, voća i fermentiranih proizvoda, pomoći će probavi i oporavku organizma, savjetuje portal Kreni zdravo.

Najprije odredite jedan obrok u danu koji će biti kvalitetan s obiljem povrća, kvalitetnim proteinima i cjelovitim žitaricama. Možete započeti npr. s kvalitetnim doručkom jer su veće šanse da ćete se onda potruditi i oko kvalitetnog ručka. Kad dobro započnemo dan, obično želimo da to i potraje.

Drugo, podsjetite se na unos vode, ali pomoći će i biljni čajevi, posebice čajevi dobri za jetru i probavu. Valja naglasiti da to trebaju biti čisti biljni čajevi, a ne voćni čajevi s dodatkom šećera. 

Krenite u laganu šetnju na svježi zrak. Šetnja pomaže probavi, dok konstantno sjedenje ne samo da se negativno odražava na probavu, već i na unutarnje organe i kralježnicu. 

Uvedite svaki dan barem jednu šalicu običnog jogurta ili kefira. Svakako birajte obične, a ne voćne verzije s dodanim šećerom. Tako ćete unijeti dobre bakterije i obnoviti crijevnu floru. Naš imunitet se gradi u crijevima – zato je važno vratiti ravnotežu crijevne flore. 

Ovo možda niste očekivali – napunite zdjelu za voće tropskim voćem. Tropsko voće obiluje enzimima koji će pomoći u probavi:

  • papaja
  • mango
  • ananas
  • kivi.

Umjesto zabrana, važno je uvesti umjerenost i slušati vlastito tijelo. Blagdani bi trebali biti vrijeme uživanja i zajedništva, ali bez posljedica koje nas prate dugo nakon što blagdanski stolovi nestanu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.