Zabavno, edukativno i ukusno
Održana završna blagdanska radionica kuhanja “Zdravo i fino” u Zaboku

U Zaboku je održana peta završna božićna radionica zdravoga kuhanja za djecu u sklopu projekta “Zdravo i fino“, koji Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske i Društvo “Naša djeca“ Zabok provode u partnerstvu s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska u 2025. godini.

Cilj ove suradnje jest poticanje djece na usvajanje zdravih prehrambenih navika, prepoznavanje važnosti uravnotežene prehrane te razvoj pozitivnog odnosa prema hrani i kuhanju. 

Kreativni tim projekta “Zdravo i fino“ u sastavu: Dubravka Kolarić, Melita Hršak Noveska, Anja Kolarić, Petra Poslek, Magdalena Škreblin, Jakov Marković i Neda Novosel pod vodstvom Snježane Krpes proveo je radionicu zdravoga kuhanja koja je bila u adventskom ozračju.

Atmosfera je i ovoga puta bila vesela, zabavna i poučna uz vrlo ukusna blagdanska jela koja su uz pomoć tima „Zdravo i fino“ pripremala djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Na radionici su se i ovaj put koristile bio i sezonske namirnice iz Lidl asortimana, uz praktičan rad i druženje jer tako djeca najbolje uče o sezonskim i lokalnim namirnicama, balansiranim obrocima i jednostavnim tehnikama pripreme zdravih jela. 

Spremala su se slasna božićno-zimska jela: za doručak domaći muesle miks od zobenih i kukuruznih pahuljica, sjemenki suncokreta i bundeva te suhih brusnica i grožđica tostirano sve u pećnici u jabučnom soku i s domaćim medom.

Blagdanski ručak započeo je s predjelima – bijelom krem juhom od gljiva, brokule i krumpira i domaćom šarenom savijačom punjenom tofuom, gljivama, crvenim grahom, mrkvom, kukuruzom, uz francusku salatu s tofunezom, zapečenom bundevom te zimskom salatom s koromačem, radičem, matovilcem i narančom. Za glavno jelo pripremljena je i poslužena domaća veganska sarma s pireom od krumpira i crvene leće te beskvasni craft kruhovi sa sjemenkama. Sve su zasladili bogatim čokoladnim zdravim desertima – sirovim pralinama (datuljama u čokoladi punjenim bademima i pistacijama) i čokoladnim mousseom od indijskih oraščića i brusnica. Zdravo i fino u najraskošnijem blagdanskom obliku! 

– Bilo mi je zaista lijepo i uživala sam raditi ono što volim i mogla bih to ponoviti! Isprobala sam puno novih stvari poput tofua koji mi je bio stvarno jako fin i mislim da bi ga u svojoj obitelji mogli uvrstiti u prehranu. Ja sam radila vegetarijansku sarmu koju sam na kraju i probala i bila je jako ukusna – svoje je dojmove podijelila Tena Jureša koja je prvi put sudjelovala na radionici kuhanja. 

– Kroz ovogodišnju suradnju Saveza DND Hrvatske i Društva “Naša djeca“ Zabok s Lidlom Hrvatska, koji nastavlja svoj dugogodišnji angažman u području podržavanja zdravog načina života i promoviranja osviještene prehrane, s posebnim naglaskom na djecu, započeli smo aktivnosti stručnim panelom o holističkom zdravlju djece koji je okupio oko 100-njak sudionika iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova za djecu, a tijekom listopada, studenoga i prosinca održano je ukupno pet radionica kuhanja s djecom. Osim početne i ove završne radionice u Zaboku, kuharski tim “Zdravo i fino“ održao je i tri pokazne radionice zdravoga kuhanja u Društvima “Naša djeca“ Petrinja, Krapina i Varaždin, u koje smo uključili više od 60-ero djece te se nadamo nastavku ove lijepe i uspješne zajedničke suradnje sljedeće godine u novim lokalnim sredinama i Društvima “Naša djeca“ – istaknula je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.