Ovi recepti spasit će puricu, krumpir i kolače
Ostalo vam je hrane od Božića? Evo kako od ostataka napraviti nova, ukusna jela

Teško je prije blagdana točno procijeniti koliko će vam hrane trebati, osobito ako očekujete goste. Često se dogodi da netko u zadnji tren ne dođe ili da u želji da ničega ne nedostaje – jednostavno pretjeramo. Rezultat su pune posude pečenja, priloga i kolača koji danima stoje u hladnjaku, pišu 24sata.

Dobra vijest? Božićni ostaci hrane mogu se pretvoriti u potpuno nova, kreativna i ukusna jela. Donosimo ideje kako iskoristiti puricu, piletinu, odojak, krumpir, mlince i blagdanske slastice – bez bacanja hrane.

Kako iskoristiti pečenu puricu i ostala pečenja

Pita od purice ili pečenja

Purica ili drugo pečenje s božićnog ručka lako se pretvara u sočnu pitu. Meso nasjeckajte, dodajte malo umaka i svježe povrće po želji. Sve pomiješajte, začinite i rasporedite u posudu za pečenje. Prekrijte lisnatim tijestom, napravite rupice, premažite jajem i po želji pospite sezamom ili krupnom soli.
Pecite na 180 Celzija oko 20 minuta i poslužite uz zelenu salatu.

Rižoto i tjestenina od ostataka mesa

Rižoto je idealno jelo za iskorištavanje ostataka. Pripremite klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta kuhanja dodajte nasjeckano pečeno meso. Isti princip vrijedi i za tjesteninu – brzo, jednostavno i jako ukusno.

Prilozi koji postaju glavno jelo

Zapečeni pire krumpir punjen mesom

Krumpir od blagdana pretvorite u novo jelo. Napravite klasični pire s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem. Dodajte malo ribanog sira i jaje.
Dio pirea istisnite u posudu za pečenje, u sredinu dodajte ostatke mesa i umaka, pa prekrijte ostatkom pirea. Kratko ohladite u zamrzivaču, zatim zapecite na 200 Celzija 15–20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Kako iskoristiti blagdanske kolače i slastice

Dizani kolači poput panettonea, orahnjače i makovnjače odlični su i danima nakon Božića.

  • Panettone umočite u smjesu jaja i mlijeka te ispecite kao slatki pohani kruh za doručak.
  • Kolače natopite alkoholnim napitkom, složite u čašu s kremom po izboru i dobit ćete brzi desert u čaši. Ukrasite čokoladom ili karamelom i poslužite dobro ohlađeno.

Rižoto s mesom – recept za iskorištavanje ostataka

Sastojci:
ostaci pečene kožice, svježi timijan, luk, poriluk, celer, maslinovo ulje, temeljac, riža za rižoto, prošek, ostaci purećeg mesa, umak od pečenja, parmezan, maslac, mascarpone

Priprema:
Na hladnoj tavi otopite mast iz kožice dok ne postane hrskava. Izvadite je sa strane. Na istoj masnoći pirjajte luk, poriluk i celer. Dodajte rižu, podlijte prošekom i postupno dolijevajte temeljac. Na pola kuhanja dodajte puretinu. Na kraju umiješajte maslac, mascarpone i parmezan. Poslužite s umakom i hrskavom kožicom.

Složenac od purice i mlinaca

Na ulju propirjajte luk i češnjak, dodajte brašno i mlijeko za bešamel. Začinite curryjem, soli i paprom te dodajte brokulu i ostatke purice.
Na dno posude složite mlince, zatim smjesu i na vrh kockice starog kruha. Pecite na 200 Celzija dok kruh ne postane zlatan.

Brze ideje za ostatke mesa

  • Pohane palačinke: punjene mesom, kiselim krastavcima i gljivama
  • Salata s piletinom: meso, rajčice, luk i ječam ili riža
  • Sendviči od purice i odojka: s namazom od sira i jogurta
  • Pašteta od purice: savršena za doručak ili večeru
  • Saft od ostataka mesa: idealan uz rižu ili tjesteninu
  • Musaka od ostataka pečenja i krumpira
  • Francuska salata kao obrok: uz dodatak tjestenine
  • Kroasan sendvič: s mesom i pikantnim namazom

Ne bacajte hranu – iskoristite je pametno

Ostaci hrane nakon Božića ne moraju biti dosadni ni jednolični. Uz malo mašte mogu postati potpuno nova jela, uštedjeti vam novac i smanjiti bacanje hrane. Iskoristite ono što imate u hladnjaku i uživajte u kreativnoj kuhinji i danima nakon blagdana.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.