Zagorski štrukli dobili su zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, pa je tim povodom najavljeno kako će na svim ulazima u KZŽ stajati veliki plakati koji će obavještavati turiste o svim zaštićenim proizvodima u županiji, a uskoro se kreće i prema europskoj zaštiti
ŠTRUKLI SU AMBASADOR KVALITETE I TRADICIJE ZAGORJA: “Prva smo europska regija koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta”

Ministarstvo poljoprivrede je, nakon postupka provedenog po zahtjevu Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda “Tradicija Zagorja”, donijelo rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva zagorski štrukli/ zagorski štruklji – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Na tu je temu održana konferencija za medije u poduzeću ZMH Horvat u Konjščini, čiji su predstavnici odnijeli pobjedu na ovogodišnjoj “Štruklijadi”, tradicionalnom natjecanju u pripremi zagorskih štrukli.

Certificirana oznaka

Tom je prilikom predsjednik Udruge “Tradicija Zagorja” Matija Gulija rekao kako nije prošlo puno vremena od kako je objavljena europska oznaka za zagorske mlince, a Udruga je sada dobila rješenje da i zagorski štrukli idu istim putem.
– Drago mi je da smo ovdje i da na stolu imamo zagorske štruklje. Proces zaštite je trajao nekoliko godina, svi članovi Udruge su se ujedinili kako bi napravili zajedničku recepturu i definirali što je to postupak proizvodnje zagorskih štrukli. Zaštitom su obuhvaćene sve varijante – postupak izrade, receptura i proizvod kao svježi, pečeni i smrznuti. Štrukli se ne rade samo u Zagorju, nego i šire i zbog toga je jako bitno da smo došli do ovoga, kako bismo zaštitili ono što je izvorno u zagorskim štruklima, a to je ručni rad koji je kod nas specifičan i prenosi se s koljena na koljeno, a u Zagorju ga prenose bake i mame na kćeri i unuke. Ovaj zahtjev za zaštitu predali smo u kolovozu 2018. godine i postupak odobrenja od strane Ministarstva poljoprivrede trajao je godinu dana. Očekujem da će se članovi Udruge vrlo brzo uključiti u ishođenje prava korištenja naziva zagorski štrukli i da će vrlo brzo imati oznaku. Napravili smo i istraživanje tržišta i naši kupci prepoznaju zagorske štrukle kao izvorni zagorski proizvod – istaknuo je Gulija.
Potpredsjednik Udruge Ivan Đurkin Benković kazao je da su zagorski štrukli jedno kulturno i nematerijalno dobro i nezaobilazni ambasador kvalitete i tradicije u turizmu Krapinsko – zagorske županije.
– S ovom oznakom dobili smo još jednu potrebnu prepoznatljivost u našoj državi i šire. Na prezentaciji i promociji ovog proizvoda radi se dugi niz godina, a cilj je goste dovesti u naše hotele, restorane i obiteljska gospodarstva i uvjeriti ih u kvalitetu tog proizvoda – naglasio je Đurkin Benkotić.
Ivana Horvat iz tvrtke ZMH Horvat rekla je da je zaštita jako bitna, jer njome čuvaju tradiciju, recepte i načine kako su se proizvodili štruklji koje su radile naše bake.
– Proizvodimo smrznute zagorske štrukle usklađene s recepturom i vidimo veliki potencijal prilikom pozicioniranja na tržištu. Ti štrukli su unutar mjesec dana na policama diljem maloprodajnih lanaca, te smo izuzetno ponosni što taj proizvod možemo prenijeti i do ostatka Hrvatske, a uskoro, nadam se, i van nje, jer se upravo na tome i radi. Zahvaljujem svima na trudu i doprinosu da se dođe do ove zaštite, ali i našim djelatnicima, koji već dvije godine razvijaju ovaj proizvod. Nadam se da smo sad došli do onoga kakav taj proizvod treba biti izgledati – pojasnila je Horvat.

Brendiranje proizvoda

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je da poduzeće već radi po recepturi i nakon ove zaštite bit će certificirani proizvođač štrukla.
– Već danas zagorski štrukli izlaze na tržište kao smrznuti proizvod. Pozivam sve naše ugostitelje i hotelijere da prionu certificiranju, jer sad imamo recept koji je zaštićen stručnim radom i sa svim omjerima sastojaka. Time promoviramo naš proizvod i Krapinsko – zagorsku županiju – istaknula je Hubicki.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da nam ova zaštita nudi nove mogućnosti.
– Krenut ćemo odmah i prema europskoj zaštiti i bit ćemo prva regija u Europi koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta. Čim dobijemo tu zaštitu, na svim službenim ulazima u Krapinsko – zagorsku županiju stajat će veliki plakati koji će obavještavati sve turiste da ulaze u regiju u kojoj su ovi proizvodi zaštićeni, kako bi ih motivirali da stanu i da u našim restoranima probaju jedan takav ručak. Zagorski štrukli su poznati u svijetu na desetke godina i rijetkost je da kad bilo koji predsjednik strane države, premijer ili princ dolazi u Hrvatsku, da na meniju nisu servirani zagorski štrukli. Našim proizvođačima ćemo omogućiti lakše plasiranje tog proizvoda na europsko tržište i želimo se brendirati kao regija koja će među prvima zaštititi sve ono što se može zaštititi, s obzirom na to da smo došli do nacionalne zaštite s bagremovim medom i s njime ćemo krenuti u europsku zaštitu. Svaki restoran koji će nuditi štruklje po ovom zaštićenom receptu, dobit će jednu tablicu, kojom će svakom gostu garantirati da su štrukli pripremani tako kako je navedeno u zaštiti. Prezentaciju europske zaštite zagorskih štrukli imat ćemo u Bruxellesu ili u Odboru regija ili Vijeću Europe i ondje ćemo je proslaviti i prezentirati sve ono što smo kao regija zaštitili – zaključio je Kolar.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.