KRALJ BLAGDANSKOG STOLA: OPG Šćuric iz Švaljkovca najveći je proizvođač zagorskog purana u RH, a u predstojeće blagdansko vrijeme idealan su izbor za nabavku te plemenite ptice s EU oznakom zemljopisnog podrijetla, čije je meso prava delikatesa
“Naši purani su od drugog mjeseca života na ispaši, a hrane se isključivo domaćom hranom, zbog čega je krajnji proizvod meso vrhunske kvalitete”

Blagdanski stol svi zamišljaju bogatim raznovrsnom finom hranom i raznim delikatesama, a u ovom je podneblju nezamisliv bez purice s mlincima. Zagorski puran plemenita je ptica, koja se, pogotovo nakon dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla, tako prometnula u kraljicu, odnosno kralja blagdanskog stola. Mnogima je, u kombinaciji s mlincima, prva asocijacija na božićni ručak, no već se i uz blagdan Svih svetih, kada se okupljaju čitave obitelji kako bi se prisjetile svojih najmilijih kojih više nema, sve češće priprema upravo purica s mlincima. A nema bolje od one domaće, pa je logično da se najlakše dođe do nje kod najvećeg proizvođača zagorskog purana u Hrvatskoj, na OPG-u Šćuric iz Švaljkovca u Svetom Križu Začretju.

Čitava obitelj

– Naši ljudi za blagdane najviše vole dobru domaću puricu, istina je, kaže nam Damir Šćuric dok obilazimo njegovu farmu zagorskog purana. On i supruga Irena bave se uzgojem zagorskog purana već 15 godina, a na obiteljskom gospodarstvu, kao što i samo ime kaže, pomaže upravo čitava obitelj – Damirovi roditelji, ali i kćeri Eva i Viktorija.
– Zagorske purane u dvorištu imamo zapravo cijeli život, a uzgajamo i race i guske, no OPG je službeno otvoren prije 15-ak godina, kada smo ozbiljno krenuli u uzgoj. Danas tako godišnje imamo tisuću purica i purana, isto toliko raca te 200-300 guski, a moram reći da nam potporama mnogo pomaže Krapinsko – zagorska županija. Najveći smo proizvođač zagorskog purana u RH, a otprije tri godine imamo prvu registriranu klaonicu za perad na OPG-u u Hrvatskoj – otkriva Šćuric, čije se purice nađu na stolovima diljem zemlje.

Govori kako puricama treba osam do 10 mjeseci kako bi dosegnule traženu masu i veličinu – oko tri kilograma za purice i 4,5 kilograma za purane.

Još malo pa nestalo

– Naše pure su od drugog mjeseca života na ispaši, a hranimo ih isključivo domaćom hranom, zbog čega je krajnji proizvod meso vrhunske kvalitete – kaže Šćuric te dodaje kako upravo zbog toga nema problema s prodajom, na OPG-u Šćuric se uvijek traži “purica više”. Na naš upit ima li razlike u mesu purice i purana, odgovara da nema, no purice su ipak nešto traženije, a prodaju se po cijeni od 60 kuna po kilogramu za purana i 65 kuna po kilogramu za puricu.
– Sve se rasproda, još malo pa nestalo, kako se kaže, jer blagdani su pred vratima. Šalu na stranu, meso je uvijek dostupno i uvijek je svježe, iako imamo i smrznuto, a prodajemo najviše po preporuci i na kućnom pragu, međutim moguća je i dostava u krugu od 50 kilometara, za naručenih pet i više purica – zaključuje Šćuric te dodaje da se približava i Martinje, pa tako dolazi i sezona guski, koje se prodaju za 60 kuna po kilogramu, dok race koštaju 50 kuna po kilogramu. Zainteresirani se mogu javiti i na broj mobitela: + 385 95 512 6516 ili doći na adresu Švaljkovec 33, Sveti Križ Začretje.

 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.