"OBLIZEKI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE": U sklopu Špancirfesta, od danas do nedjelje, najljepše dvorište u Varaždinu, ono Varaždinske županije, pretvara se u mjesto vrhunskog gastro doživljaja
RAJ ZA NEPCE: Danas na meniju buča u tri slijeda – kao predjelo sa sirom, kao glavno jelo sa zagorskom puricom i kao desert – u štruklima s makom. A tek vina…

Najljepše dvorište u Varaždinu, ono barokne palače Varaždinske županije, zelena je oaza koja se od danas do nedjelje, 29. kolovoza, pretvara se u mjesto vrhunskog gastro doživljaja. Kroz događanje “Oblizeki Varaždinske županije” gosti će moći uživati u stoljetnoj tradiciji spravljanja jela od lokalnih namirnica interpretiranih kroz suvremeni gastronomski izričaj.

– Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama – ističu iz TZ-a Varaždinske županije.

Špajzkarta za:

Četvrtak, 26. kolovoza

Svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i košticama u košarici od prhkog tijesta

Pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim mlincima na pireu od buče

Štrukli od buče s makom


Varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe. Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na Vama je da odlučite prija li Vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.

A uz buču glavna zvijezda menija u četvrtak je zagorska purica sa zagorskim mlincima. Obzirom da je prvi pečeni puran krasio blagdanski stol lepoglavskih pavlina davne 1561. godine, dok su u mlince umiješane kulinarske tajne naših domaćica iz davnine, današnji oblizeki prezentiraju tradicionalna jela u novom modernom ruhu.

Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.

Uz delicije preporučamo Pinot sivi iz 2020. godine od Vinarije Šafran, no tu su i Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru 2021.).  

– Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju “Oblizeka Varaždinske županije” od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro. Vidimo se! – poručuju organizatori.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.