Dani vrganja i crnog tartufa i ove su godine pravi hit
Jedinstvena novomarofska manifestacija po deveti puta pobudila velik interes berača i posjetitelja 

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki pokraj Novog Marofa jedinstvena su manifestacija koja je i ove godine u svom devetom izdanju pobudila velik interes berača i posjetitelja. Jedna od omiljenih manifestacija novomarofskog kraja namijenjena velikima i malima zbog lošeg se vremena održala samo u nedjelju, no posjetitelji ni u čemu nisu bili zakinuti. Dapače, organizatori, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika ‘Graber’, ove su godine pripremili još bogatiji i raznovrsniji program koji je nudio za svakog ponešto.

Posjetitelji su tako iz prve ruke mogli vidjeti lov na crni tartuf, okušati se u berbi vrganja i gljivarskom CSI-u, ali i degustirati jela od ovih namirnica koja su za njih spremali poznati hrvatski chefovi Damir Crleni i Tomislav Špiček. 

Očuvanje tradicije 

S obzirom na to da je ovo kraj koji je oduvijek poznat po vrganjima, gdje su ih, netom ubrane, uz glavnu cestu Varaždin – Zagreb na tanjurićima prodavali mještani Pake, organizatori su se pobrinuli za očuvanje tradicije, ali i za uspostavu nove turističke atrakcije. 

Da su Dani vrganja i crnog tartufa na dobrom putu da postanu brend Novog Marofa, potvrdio je i gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan ovogodišnjim odazivom.

– Iako nas je vrijeme u subotu spriječilo u održavanju manifestacije, nedjeljni dio i ove je godine bio pun pogodak. Paka je oduvijek poznata po vrganjima, a unazad nekoliko godina ovdje se traže i crni tartufi što je velikom broju ljudi prava atrakcija. Cilj manifestacije je, kako podići svjesnost o zaštiti okoliša i šuma, tako i promovirati bogatstva koja ovaj kraj skriva, a kojih je zaista mnogo – rekao je Jenkač.

U berbi vrganja okušao se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je poručio kako se radi o jednoj lijepoj manifestaciji koja čuva tradiciju i ističe važnost šuma.

– Naši stari bili su poprilično vezani za šume iz kojih su vukli sve što im je bilo potrebno, od ogrjeva do šumskih plodova. Ovo je isto tako i prilika da se prisjetimo na koji su se način naši preci odnosili prema šumama. Prilika je to i za okupljanje i prezentaciju naših vrijednih OPG-ova i njihovih proizvoda – rekao je Stričak naglasivši kako će Varaždinska županija i dalje podržavati njihov rad.

S odličnim odazivom zadovoljni su i u novomarofskoj Turističkoj zajednici što je potvrdila direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić.

– Bilo je jako puno berača, a prijavilo se i jako puno hodača jer Paka nisu samo vrganji. Svake godine imamo puno popratnih programa, kao što su prezentacija i edukativni obilazak utvrde Paka iz 13. stoljeća i edukativni obilazak dabrovih brana. Naš Dabar Pako ovdje se već udomaćio i lijepo je prezentirati kako on živi. Posjetitelji su uživali u šetnjama do dviju utvrda na našem području, Pake i Čanjeva što im je vrlo zanimljivo – rekla je Horvatić.

Uz sve ovo, brojni posjetitelji uživali su u bogatoj gastronomskoj i ugostiteljskoj ponudi, a nije nedostajalo ni sadržaja za najmlađe za koje su organizatori pripremili predstave i radionice. 

– Već sada pripremamo dodatne zanimljivosti za deseto izdanje u kojem ćemo još jače povezati povijesnu baštinu s aktivnim turizmom. Najznačajnije je što smo ovu manifestaciju već sada uspjeli promovirati diljem županije i povezati ju s Kućama za odmor s pričom. Paka je zaslužila da ju nastavimo brendirati kao mjesto koje je oduvijek poznato po vrganjima – zaključila je Horvatić.

Na višu razinu 

Predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika ‘Graber’ Mladen Jakopović, pojasnio je kako je cijela ova priča krenula prije više desetaka godina i to iz novinskih članaka i okolnih OPG-ova koji su generacijama u dolinama Pake i Lonje uz cestu prodavali gljive.

– Cijela je ideja krenula iz Udruge koja se inače, između ostalog, bavi i promocijom svih mogućnosti koje nam priroda pruža. Paka je jako lijep kraj, tu se nalaze utvrde, a posložili smo i šumske prometnice i bilo je nekako logično da upravo ovdje smjestimo Dane vrganja, odnosno da tu poslasticu dignemo na jednu višu razinu i ljudima i gastronomiji, kao i našim kućama za odmor damo dodatni benefit – rekao je Jakopović.

Organizatori su očito u tome i uspjeli jer su se Dani vrganja i crnog tartufa nakon devet godina pretvorili u nezaobilaznu manifestaciju ovog kraja. Osim posjetitelja iz raznih krajeva Varaždinske županije, Novi Marof iz godine u godinu privlači goste iz cijele Hrvatske koji žele uživati u prirodi, povijesnoj baštini ovog kraja i gastronomskim delicijama. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.