Slastice najrazličitijih oblika, dekoracija i boja danas su zauzele prostor hotela ‘Well’ u Tuheljskim Toplicama. Uistinu, izgledale su ”bogovski”, a njihov okus beskompromisno je očaravao nepca posjetitelja. Fuzija savršeno uklopljenih aroma, sastojaka za koje ne biste ni pomislili da mogu funkcionirati zajedno i konceptualno-estetskih prezentacija od kojih zastaje dah obilježile su ovogodišnje izdanje, 11. internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva ‘Interslast’.
Riječi koje najbolje opisuju ovu međunarodnu manifestaciju svjetskog nivoa izgovorene su prije par godina od strane organizatora… Slastičarstvo je, kažu, najvažniji dio svjetske gastronomije, u kulinarstvu su mišljenja podijeljena, no kažu da ne postoji niti jedna vrsta čokolade koja nam se ne bi svidjela. Pozivajući se na anketu koja je napravljena među deset konzumenata čokolade, ističu da je devetero anketiranih reklo da obožava čokoladu, a jedan je kazao da je ne voli. Ispostavilo se da taj deseti laže… Pa kako smo i uvodno rekli, a slijedeći ovu anegdotu jedno je jasno – kolači, torte, gibanice, medenjaci, bučine savijače i ostali slatki specijaliteti revijalno prikazani na ovogodišnjem ‘Interslastu’ posjetitelje su teleportirali u sasvim novi ‘slatki svijet’. Potvrđeno je to i tijekom otvorenja, prilikom kojeg je istaknuto bi se poznata teza ‘Zagorje zeleno’ bez “pardona” mogla pretočiti u ‘Zagorje slatko’.
Zagorje i Italija
Da je ovo jedna od najvažnijih hrvatskih slastičarskih manifestacija potvrdio je i, ispred nakladničke kuće ‘Robinson’, glavni organizator Stjepan Odobašić, istaknuvši da je ona ujedno i jedan događaj koji u svojoj koncepciji preferira promicanje izvornih slastica što je današnjim programom i dokazano. Ističe, posebna vrijednost ‘Interslasta’ je suradnja s Italijom.
– Ovdje je danas peti slastičar svijeta, Federico Anzellotti koji je već dva puta bio ovdje kod nas i jako mu se svidjelo, pa je pao dogovor da ga ponovno pozovemo, a onda se rodila i ideja da Italija bude ta koja će nam biti partner i pruži nam logistiku i podršku – rekao je uvodno Odobašić.
– Naši sudionici probali su neke kolače koje nikada nisu vidjeli niti kušali, a to mi je uvijek posebno drago. Ti kolači dolaze iz Krapinsko – zagorske županije i iz Podravine. Vrlo je zanimljivo da imamo i goste iz Japana, Australije, Izraela i Italije, jedne od najvećih slastičarskih velesila. Posebno smo zadovoljni time što smo odredili strani žiri koji će ocjenjivati naše domaće hrvatske pogače i bit će vrlo zanimljivo čuti što oni misle o našim pogačama koje oni nikada nisu probali. Svi ti naši strani gosti nisu nikada probali zagorske štrukle i to je jako dobro za našu promociju – rekao je Odobašić pa dodao kako je ove godine okupljeno oko 300 sudionika.

– Natjecanje seniora ‘Pastry queen of Croatia’ ima 53 prijavljene ekipe što je više nego prošle godine, a još je veći rekord u prijavama učenika iz srednjih slastičarskih škola iz Hrvatske i Slovenije, tu imamo 62 ekipe. Uz to, ovdje su i brojni kuhari, slastičari i najznačajniji ljudi iz slastičarskog života Hrvatske – naglasio je Odobašić.
Suradnja i sinergija
Ovogodišnja zemlja partner je Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE: Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene. Bila je ovo odlična prilika da talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ/E Pierfrancesco Sacco posjeti Zagorje.
– Nakon mnogo godina, ove godine je Italija ponovno postala prva zemlja partner Hrvatskoj. Zajedničko nam je da ovi domaći proizvodi trebaju biti, ne samo promovirani, nego i zaštićeni. Isto tako, zajedničko nam je da smo mi protiv sustava ‘Nutriscore’, ali smo zato za etiketiranje. Mi smo za to da se proizvodi zaštite i da proizvodi koji su izvorni i regionalni budu cijenjeni – rekao je Sacco pa se dotaknuo činjenice da je Hrvatska turistička zemlja što, prema njegovim riječima, a kroz talijanske proizvode, otvara prostor za suradnju i sinergiju s Lijepom našom.

– Potencijal suradnje je itekako vidljiv baš ovdje. Vidimo da se može surađivati i u tehnologiji, znanju i u proizvodima. To su sve područja zajedničke suradnje koja možemo zajednički razvijati i na kojima možemo zajednički raditi – poantirao je Sacco.
Direktorica talijanskog Instituta za vanjsku trgovinu, Sandra Di Carlo posebno je pohvalila zagorski ambijent u koji se savršeno uklopio internacionalni kongres.

– Ovdje smo prvenstveno kako bismo promovirali “bijelu umjetnost”, umjetnost slastičarstva. To je jedna niša u poljoprivrednom sektoru koji nosi jednu petinu ukupnog gospodarskog razvoja. S nama je danas ovdje šest talijanskih tvrtki, a ono što je specifičnost današnjeg događaja je da smo uspjeli dovesti Anzellottija, koji će ovdje održati dva masterclassa, kako s talijanskim, tako i s lokalnim proizvodima. Ovdje smo s našim znanjem i proizvodima na raspolaganju svim hrvatskim tvrtkama i nadamo se izvrsnoj suradnji – poručila je Di Carlo, a slastičar Anzellotti je izrazio veliku sreću pronašavši prijatelje nakon dugog razdoblja pandemije.
Pisanje budućnosti
– Ako smo ovdje, to znači da smo još uvijek živi i da možemo nastaviti tamo gdje smo stali. Kad govorimo o talijanskom slastičarstvu, ne govorimo o proizvodima, govorimo o načinu života. Dakle, ovdje je riječ o sinergiji i tehnologiji, izvrsnim proizvodima te ekspertizi. Zadaća nas profesionalaca je da pišemo budućnost, a ne da kopiramo prošlost. To možemo napraviti jedino ako vodimo računa o sinergiji. Moramo sačuvati ono što je izvorno, ali isto tako raditi na promociji – poručio je Anzellotti, a mladima uputio poruku kazavši kako je na njima da uče i budu vrijedni, ali i da vode računa o međunarodnom ambijentu, da uče na međunarodnoj razini i da u svome srcu nose svoje tipične izvorne proizvode i da ih nikada ne zaborave.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, kojeg smo nedavno upoznali u Vidovcu na spektakularnoj ‘Zeljarijadi’, ističe kako su nova vremena i novi izazovi, u protekle dvije godine, doprinijeli promociji hrvatske gastronomije.
– Veoma me veseli da naše udruge pridonose razvoju i očuvanju tradicije slastičarstva, gastronomije Hrvatske, a posebno me veseli da su mladi učenici ovdje s nama te da mogu usvajati, čuvati tradiciju i prenositi je dalje. Ono što je činjenica je da se u Hrvatskoj trebamo više ponositi s onim što imamo – rekao je Crleni pa podsjetio kako se 20. listopada slavi Svjetski dan kuhara što je savršena prilika za sve zainteresirane da svrate na prvo kolo hrvatskog kuharskog kupa koji će se održati ovog četvrtka i petka u Vinkovcima, ali i u Varaždinsku županiju 13. prosinca na drugo kolo županijskog kuharskog natjecanja koji iznjedruje autohtone proizvode i kulinarske radove.

Velebna manifestacija nije prošla nezamijećeno ni od krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara kojeg je posebno veselila prilika da sud stranih stručnjaka ocjenjuje naše domaće, autohtone kolače jer bit će to putokaz kako ih dalje razvijati i brendirati.
– Regija smo koja ima zaštićeni kompletan meni i to u našoj budućoj ponudi želimo to još dodatno iskoristiti. Veliko zadovoljstvo je što je s nama veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj, da je održao obećanje oko ponovnog dolaska u Zagorje i da se naša suradnja nastavlja. Italija je nama treći trgovački partner po uvozu i izvozu, oko 76 milijuna eura iznosi naš izvoz u Italiju, a 69 milijuna eura je talijanski uvoz na naše područje. Iskoristili smo danas priliku da porazgovaramo o daljnjim mogućnostima naše zajedničke suradnje – rekao je Kolar, a posebnu zahvalu uputio Odobašiću s kojim je Županija uspjela dogovoriti da se ‘Interslast’ iz Istre prebaci u KZŽ što svakako doprinosi zanimanju turista u vidu posjeta ‘Bajke na dlanu’.

Premijere slastica
Premijeru izvornih hrvatskih slastica danas je doživio vidovečki gibanik, inače zaštićen žigom izvrsnosti 2014. godine, a ovaj put spremljen od spretnih ruku Udruge žena Vidovec, čija nam je predsjednica Ivanka Lonjak otkrila recept i pripremu kolača koji je, kako kaže, čest gost na stolu Vidovčana.
– Naš se gibanik reže u obliku trokuta jer se pravi u okruglom limu za pečenje. To je inače dosta zahtjevni kolač jer treba veliku pripremu. Žemlje se namaču u mlijeko, treba pripremiti tikvu i sir… Tijesto se radi od pola hajdinog brašna, pola mekanog, a onda je i sama izrada tijesta i njegovo valjanje u obliku kruga dosta zahtjevna. Kada se sve pripremi, u lim za pečenje se prvo stavlja red tijesta, zatim red punjenja i tako u nekoliko slojeva. Na kraju se kolač izreže, doda se vrhnje i maslac i spreman je za pečenje – rekla nam je Lonjak.

Na malo daljem štandu za par riječi smo upitali Enu Helenu Dominko, učenicu trećeg razreda Srednje škole Vrbovec, buduću kuharicu, koja nam je otkrila što je vrbovečka pera koja je također po prvi puta na ‘Interslastu’.
– Pera je tradicionalno jelo našeg kraja, i tamo je jako popularna, pogotovo kada su u pitanju razne manifestacije koje se kod nas organiziraju. Pera se radi od dizanog tijesta te nadjeva od svježeg sira i kiselog vrhnja koji se zajedno promiješaju. Tijesto se razvalja u krug, zatim se nadjene sa smjesom sira i vrhnja, ali nikada do ruba. Potom se preklopi, stavi se premaz od kiselog vrhnja i žutanjka, ide u pećnicu i gotovo je kad se fino zapeče do zlatno-žute boje – ispričala nam je Dominko, a mi smo degustirajući peru bili zadivljeni savršenim okusom koji spaja tijesto s nadjevom, ali i vizualom slastice čiji su rubovi besprijekorno savijeni.

Na kraju, istaknimo da je ove godine hrvatski pokrovitelj ‘Interslasta’ Krapinsko – zagorska županija, uz Turističku zajednicu KZŽ i Obrtničku komoru KZŽ, medijski je pokrovitelj Zagorje International te da je stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, uz Savez slastičara Hrvatske, a glavni sponzori Podravka d.d., Dukat d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.







