Ledena berba u Klanjcu
Isplati se malo istrpjeti: Brali na jutrošnjih -14, da bi dobili najfiniju vinsku kapljicu

Danas ujutro, nešto prije osam sati, na -14 stupnjeva Celzijevih, na obroncima Cesarske gore u Klanjcu, klanječka Vinarija Sever, u kojoj se proizvodnjom vina bave otac Zvonko, te sinovi Filip i Jakov, sa svojim susjedima i prijateljima počeli su s ledenom berbom. Prošle, loše kalendarske godine za vinogradare, za ledenu siječanjsku berbu ostavili su ukupno 500-tinjak trsova – 250 trsova traminca i 250 trsova muškata žutog, od kojeg će dobiti stotinjak litara predikatne berbe “kraljice vina” – ledene berbe. To grožđe posljednjih mjeseci morali su dobro zaštititi i od najezde ptica. Inače, Vinarija Sever iz Klanjca za ledenu berbu ostavlja svake godine desetak posto svojih trsova, traminca, žutog muškata ili graševine.

Cijena bočice 250 kuna

Ove je godine, u sezoni u kojoj je došlo do stradavanje vinove loze zbog kasnog travanjskog mraza i tuče, u jesenskoj berbi proizvela ukupno 40-ak tisuća litara vina, od kojih je oko 30 tisuća bilo iz vlastitih vinograda, a grožđe za oko deset tisuća litara vina otkupili su od svojih kooperanata. Vlasnik OPG-a, mladi vinar Filip Sever, rekao nam je da će sada, nakon prešanja, mošt morati ići na taloženje, potom u njega idu kvasci i tada će na fermentaciju, koja će potrajati dva do tri mjeseca. Nakon toga ide na dozrijevanje, a za filtriranje i tržište će biti spremno tek za godinu i pol dana, no vino je ipak najbolje koristiti tek nakon tri godine od berbe, jer je ono dozrijevanjem iz godine u godinu sve bolje. Trenutno prodaju ledene berbe iz 2011. godine, a cijena jedne bočice od 0,25 litara iznosi oko 250 kuna.

Šećeri odlični

– U ledenu berbu može se krenuti tek ako su temperature nekoIiko dana spuste sedam stupnjeva ispod ništice. Dočekali smo ovu veliku hladnoću, ove godine šećeri su nam odlični i iznose oko 220 eksla, što znači da će i ovogodišnje vino biti vrhunsko. Svoju ledenu berbu najviše prodajemo u poznatim zagrebačkim restoranima, ali i poduzećima i obrtnicima koji takvo vino za Božić, Uskrs ili druge prigode poklanjaju svojim poslovnim partnerima – rekao nam je F. Sever.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.