Još jedna radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta "Zdravo i fino"
Djeca upoznala najzdravije začine svijeta i pripremila ukusna jela

U ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, završen je ciklus radionica zdravog kuhanja, u sklopu projekta “Zdravo i fino”, koji Društvo Naša djeca Zabok provodi u suradnji s Dječjim gradskim vijećem. Koncept trećeg ciklusa radionica kuhanja bio je upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta, a tema radionice zdravog kuhanja ovog je puta bila “Začini za zdravo i fino kuhanje”. Radionica je, uz dječje vijećnice i vijećnike te učenice i učenike Srednje škole Zabok, okupila standardnu, iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok, u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Anja Kolarić, Vjekoslav Flegar, Romana Turk Tisanić i Tomislav Jadan, na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Također, nastavljena je vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

“Nadmašili sami sebe”

Na početku radionice, prije samog kuhanja, voditeljica radionica kuhanja Snježana Krpes djeci je predstavila poučnu i uzbudljivu priču o začinima, demonstrirajući, što u svježem obliku, što u suhom, više od dvadeset vrsta začina koje se od starih civilizacija do danas smatraju najzdravijim namirnicama na svijetu. Kako začini mogu učiniti jela zdravima i finima, u završnoj radionici kuhanja spremljena su jela za koja su se mališani izjasnili da ih često i rado svakodnevno jedu, ali ovog puta, naravno, u zdravijoj varijanti.
– Uz već nezaobilazan smoothie od kruške i naranče, za doručak su od domaće spremljenog kruha francuza napravili tople sendviče sa suhom rajčicom, našiljenim komadićima svježe tikvice, origanom, bosiljkom i klicama, uz čaj od suhe kadulje, koromača i svježe metvice. Za toplo predjelo napravljena je krem juha od gljiva, krumpira i brokule začinjena curryjem, mirisna tjestenina sa svježim bobom i mediteranskim začinima (ružmarin, majčina dušica), šarena španjolska paelja s povrćem, kurkumom i čilijem te raskošna cezar salata s kristalkom, matovilcem, prženim trakicama seitana i tostiranim kockicama kruha s preljevom od ulja, octa, aceta i začina. Za desert, napravljene su američke palačinke od polubijelog i heljdinog brašna s preljevom od jagoda, tamne čokolade i šlagom od kokosova mlijeka te osvježavajućem sorbetu od kivija i banane s listićima metvice, te smo i ovog puta nadmašili sami sebe – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

Edukacija u Špičkovini

Na degustaciju su pozvani članovi Dječjeg foruma DND-a Zabok. Od aktivnosti u trećem ciklusu, planira se još vršnjačka edukacija u Područnoj školi Osnovne škole “Ksaver Šandor Gjalski” u Špičkovini. Završna prezentacija projekta bit će održana krajem kolovoza, kada će biti predstavljena nova kuharica s receptima iz ovih pet održanih radionica kuhanja, koja će približiti djeci i roditeljima koncept zdravog kuhanja i najzdravijih namirnica svijeta, s nadom da će se sve više djece i mladih okrenuti zdravim prehrambenim navikama i zdravim stilovima života.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.