SUVREMENI OKUSI ZAGORJA: Najfiniji mirisi danas su se dolazili iz Radoboja i 'Hiže zagorskih štrukli'
“Gastronomija je bitan dio turističke ponude, kao što je Hrvatsko zagorje bitan dio Hrvatske”

Baš u vrijeme gableca, danas su se Radobojem proširili mirisi domaće kuhinje jer u tijeku su ‘Suvremeni okusi Zagorja’. Manifestacija je to koja je u Zagorje dovela vrhunske kuhare iz instituta ‘Kul IN’ kako bi osmislili cjelokupni meni temeljen na izvornim i lokalnim namirnicama. 

Kako je istaknula direktorica ‘Kul IN-a’ Ivana Fried, posebno im je bila interesantna priča oko ‘Hiže štrukli’ koji su hrvatski proizvod kojeg vrijedi promovirati, a uz to je ovo bila i prilika da se struka podruži.   

– Mi smo prva međunarodna privatna kulinarska škola u Hrvatskoj te se kod nas školuju profesionalni kuhari, slastičari i sommelieri iz cijelog svijeta. U Zagorju često surađujemo s kulinarskim školama, a bit svega je da je gastronomija bitan dio turističke ponude kao što je i Hrvatsko zagorje bitan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti jer ima sve bolje restorane – kazala je Fried dodavši kako se suradnja na konferenciji rodila na eventu gdje je upoznala Jasnu Vukas, predsjednicu Asocijacije ‘Snaga Šume – Forest Power’ . 

Više o samom meniju rekao je Branimir Krtalić istaknuvši kako su u fokusu domaći, lokalni sastojci. 

– Za početak krećemo s varivom od ječma, korjenastog povrća i gljiva. Nakon toga izlazimo s puricom s istim korjenastim povrćem i jabukom te trganom puricom s mlincima što je pak spoj tradicionalnih sastojaka i nečeg modernog. Kao desert smo napravili jednostavan krambl od jagoda koje su u sezoni, a kako bi bilo lokalno, dodali smo heljdu – rekao je Krtalić otkrivši kako je štrukle prepustio iskusnim gospođama. 

A kako je Radoboj mjesto koje je, osim po gastronomiji, poznato i po prirodnim ljepotama, predsjednica Asocijacije ‘Snaga Šume – Forest Power’ Jasna Vukas pobliže je opisala i projekt ‘šumske kupke’ koji se također provodi na području općine. Kako je rekla, ideja je nastala u Kini.  

– Tamo se jako puno pričalo o šumskoj kupki i bili smo iznenađeni koliko zemalja to zapravo koristi. To je inače stara japanska praksa, a jedan doktor iz Japana nastojao je znanstveno dokazati sve benefite šume i to je onda 80-ih godina krenulo svijetom. Šumska kupka otvara pet ljudskih čula, a kroz 2 do 3 sata vođenja kroz šumu, vi dobivate kompletan ‘reset’ organizma. Snizi se tlak, reumatska oboljenja svedu se na minimum, luči se još više stanica koje ubijaju rak, a ljudi počnu drugačije razmišljati o sebi. Šumska kupka je u svijetu toliko razvijena da velike asocijacije ljude vode na šumske kupke jer su shvatili da je zbog toga u padu broj bolovanja, a ljudi postaju kreativniji. Mi smo u Hrvatskoj pioniri u tome, a nakon Sljemena i NP Krka, krenuli smo s Radobojem jer je Radoboj posebna zona sa svojim posebnim šumama, a tu je i magična Strahinjčica. Također, Općina je otvorena za sudjelovanje na tom projektu, a pokazalo se i da povijesna priča Radoboja, s gastronomijom, čini zaokruženu cjelinu. To ćemo njegovati i dalje. Zdravlje, šuma, priroda, kulturni turizam i gastronomija, a sve to nedaleko Zagreba – rekla je Vukas.   

Načelnik Anđelko Topolovec rekao je da je ideja za ovaj događaj nastala kako bi se što više promovirala vrhunska zagorska jela. 

– Mi ovdje u Radoboju imamo našu ‘Hižu zagorskih štrukli’ u kojoj su isključivo izvorna zagorska jela pripremljena na moderniji način, što uostalom današnje vrijeme i zahtjeva. Zahvaljujem ovom prilikom i ‘Kul IN-u’ koji su nam ovdje došli napraviti prvu prezentaciju sa svojim kuharima i doista su nam podrška u tome. Nadam se da je to početak duge suradnje kroz koju bi promovirali ‘Hižu zagorskih štrukli’, ali i naš Radoboj – zaključio je Topolovec. (vh, nt)

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.