Ni oni najiskusniji ne pamte ovako rani početak
POČELA BERBA: Vinogradari krenuli na posao na plus 30 – sve kako bi vino zadržalo svježinu

Na obroncima požeške zlatne doline počela je berba grožđa, piše Regionalni tjednik

U vinogradima jednog od najvećih hrvatskih proizvođača strojevi rade punom parom. A grožđe od ranog jutra ručno beru i radnici. Kad sunce zagrije vinograde, posao na plus 30 nije nimalo lak, ali kažu – ide. 

Zbog izrazitih vrućina i morali su u berbu, jer se na visokim temperaturama u grožđu stvara puno šećera. 

– Da bi to spriječili moramo ranije intervenirati, ranije pobrati grožđe, kada ima puno kiseline, manje sladora, da bi zadržalo svježinu i aromatiku u vinu, odnosno da bi vino bilo pitkije – kaže glavni enolog Ivan Marincin. 

Ni najiskusniji vinogradari ne pamte ovako rani početak berbe, ove godine gotovo mjesec dana ranije nego inače. 

– U mojih 40 berbi ovo je prvi puta da smo mi prije Velike Gospe, počeli brati – kaže Zdravko Raguž. 

U razgovorima s nekim vlasnicima na sjeveru Hrvatske i oni očekuju izrazito ranu berbu. Neki će možda morati grožđe pobrati već u kolovozu, najavili su. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.