NIKAD DOSTA OPREZA:
Je li pametno kupovati narezani kruh u plastičnim vrećicama?

Narezani kruh u plastičnim prozirnim pakiranjima vrlo je praktičan. Ne treba ga rezati, pogodan je za mazanje namaza, izradu sendviča, a čini se da i nekako traje duže. No, je li to baš tako?  

Kako piše Agroklub takav kruh često sadrži konzervanse i aditive koji mu produljuju rok trajanja, a čuvanje u plastičnim vrećicama može dovesti do sporijeg sušenja. 

Nataša Hulak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otkriva za portal Foodfacts.news da se smatra da nakon pečenja nema aktivnih endospora plijesni, od kojih su to najčešće Aspergillus i Penicillium (bijela i zelena plijesan) te se bilo koja pojava kvarenja izazvana njima može pripisati rukovanju i procesiranju prilikom pakiranja u vrećice.  

Kratkoročno, dodaje, ovo je učinkovito u održavanju kruha mekim, ali na kraju može potaknuti rast plijesni jer se čuvanjem u vrećicama sprječava cirkulacija zraka i stvara se povećano vlažno okruženje koje pogoduje njihovom rastu. 

– Takav proizvod je u svom sastavu idealan medij za rast plijesni, kvasaca i bakterija, a čimbenici poput vlage, temperature i kiselosti (pH) pridonose kvarenju pakiranog kruha ako odstupaju od preporučenih vrijednosti – tvrdi ona i dodaje kako kruh, ako je bez konzervansa, trebao bi se konzumirati unutar pet dana. 

Kako bismo, preporučuje, smanjili rizik pojave plijesni svakako bi ga, navode, valjalo pohraniti u hladnjaku na temperaturi do osam Celzija, posebno u ljetnim mjesecima. Zagrijavanje rezanog kruha u tosteru ili mikrovalnim pećnicama pomaže inaktivaciji spora. 

– Na kraju možemo zaključiti da rezani kruh u plastičnoj vrećici možete nastaviti kupovati, ali uz oprez koliko dugo i gdje ga skladištite – dodaju s portala Agroklub. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.