Ne zaboravite - s gljivama treba biti oprezan
Ovo je šest dobrobiti gljiva za zdravlje

Oko 200 vrsta gljiva smatra se jestivima. Iako su zdrave i pune antioksidansa i proteina, s gljivama treba biti oprezan! Sadrže mnoge minerale – poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora, prenose 24sata.

Pomažu vam da ostanete mladoliki

Gljive sadrže jako visoku koncentraciju dva antioksidansa – ergotioneina i glutationa, što je pokazalo istraživanje objavljeno u Penn Stateu 2017. godine. Kad su ti antioksidansi zajedno u tijelu, iznimno naporno rade kako bi zaštitili tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja – bore.

Štite mozak od posljedica starenja

Ta dva spomenuta antioksidansa (ergotionein i glutation) također mogu pomoći u sprječavanju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kažu istraživači iz Penn Statea. Oni preporučuju da jedete najmanje pet gljiva dnevno kako biste smanjili rizik od neuroloških bolesti u budućnosti. Kako bi očuvali nutritivne prednosti gljiva potrebno ih je kuhati.

Mogu poboljšati pamćenje

Istraživači s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru otkrili su u istraživanju provedenom 2019. godine otkrili da konzumiranje dva obroka tjedno od 100 grama gljiva može smanjiti izglede za blagi kognitivni pad kod ljudi.

Za zdravlje srca

Gljive se mogu koristiti u jelima kako bi im pružile salinitet jer sadrže glutamat ribonukleotide. Ti spojevi doprinose okusu slanog, umami okusu bez posljedica po vaš krvni tlak ili rizik od srčanih bolesti. Naglasimo i kako 130 grama gljiva ima samo 5 miligrama natrija. Gljive su također izvrsna i zadovoljavajuća zamjena za crveno meso u bilo kojem jelu.

Mogu pomoći u jačanju kostiju

Gljive s UVB oznakom na pakiranju su bile izložene sunčevoj svjetlosti tijekom razdoblja njihovog rasta (za razliku od gljiva koje se uzgajaju u mraku), pa su stoga pretvorile spoj zvan ergosterol izravno u vitamin D. To znači da ako pojedete samo 100 grama UVB gljiva ste ispunili dnevnu potrebu za vitaminom D i pridonijeli zdravlju kostiju.

Podižu nivo energije

Gljive su bogate vitaminima B: tiaminom [B1], riboflavinom [B2], niacinom [B3],pantotenskom kiselinom [B5] i folatom [B9]. Oni pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kisik po cijelom tijelu.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.