REKORD USPIO,OROSLAVJE NA SVJETSKOJ GASTRO MAPI: Brojni posjetitelji došli su na ručak iz najveće peke na svijetu i ostali oduševljeni, podijeljeno 1500 porcija
“Srce nam je k’o planina! Pokazali smo kaj možemo kad denemo glave skup”

Gastro spektakl traje od jutra u Oroslavju. Pekla se najveća peka na svijetu, a sudeći po odazivu ljudi, a potom i na reakcije onih koji su je kušali, uspjela je fantastično.

Stjepan Kahlina, glavni kuhar rekordne peke, nije krio zadovoljstvo:

– Srce nam je k’o planina. Zadovoljni smo sami sa sobom, a i sa pekom. Uspjela je baš onako kako smo željeli. Još nisam radio takvu veliku peku. Ponosni smo jer to je najveća peka na svijetu – promjera je tri metra, a teži 1075 kilograma, bez hrane u njoj. U nju smo stavili 200 kilograma mesa, teletine i svinjetine, 150 kilograma krumpira i 50 kilograma ostalog povrća – paradajza, paprike, bijelog i crvenog luka te ostalih mirodija. Dakako, tu je i 10 kilograma masti. Ispalo je oko 1500 porcija, a ručak je besplatan i dijeli se svima koji žele degustirati, zahvaljujući Gradu Oroslavjui sponzorima. Posebno se moram zahvaliti TPK Orometalu koji je napravio takvu peku, kao i svojoj ekipi koja već tri dana priprema i marinira meso, sjecka povrće, a danas je i kuhala. Hvala i svima u slast! – kazao je Kahlina.

Ponos nije mogao sakriti ni oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić:

– Iznimno sam ponosan. U ova tri tjedna trajanja Adventa, ne samo Oroslavčanke i Oroslavčani, nego i Zagorke i Zagorci, pokazali smo kaj možemo kad ‘denemo glave skup’, a to je najvažnije i sama poanta adventa – zajedništvo, iščekivanje, veselje i druženje – objasnio je Šimunić.
Inače, ideja se rodila odmah iza Ljetne pozornice.

– Ekipa branitelja je dala ideju i mi smo je odmah prihvatili i krenuli u tom smjeru, tražili smo sastanak u TPK-u Orometal. I uspjeli smo napraviti najveću peku na svijetu. U njoj sada ima 400 kilograma hrane, no stane još. Mi smo u komunikaciji s ljudima iz Guinessove knjige rekorda i nije uopće upitno da li će rekord biti postavljen, hoće sigurno, međutim, želimo da sve bude kak spada i da vidimo koji su pravi kapaciteti ove peke. Ona će i dalje biti u funkciji, spremna za neke sljedeće manifestacije. A što se tiče ovog događanja, koliko se ljudi aktiviralo, htjelo biti sponzor i dio ove priče, mislim da bi tri vikenda za redom mogli raditi istu stvar. I zato se od srca moram zahvaliti svima koji su se dali u ovu priču. Grad Oroslavje ne staje, radit ćemo još takvih stvari. Poanta je da pokažemo što jedan mali grad može napraviti kad se ne krade i kad se dela pošteno – zaključuje u svom stilu Šimunić, koji je i svim akterima podijelio zahvalnice.


A najveća zahvalnica brojnim okupljenim građanima je, dakako, tanjur vruće hrane iz peke.

– Peka je fantastična, ma za 100! Došli smo iz Kašine da vidimo kak to izgleda. Peku inače volim, i doma je radimo često, ali ona je za ovu minijaturna. Dakako, volim i Zagorje i ovo je bilo jako zanimljivo, nije mi žal kaj sam došla – rekla je Ankica Podgorski dok je uživala u zalogajima.

A na oroslavski rekordni ručak odlučio je ‘potegnuti’ i Krešo Pripeljaš.

– Ja sam inače kuhar, već godinama radim u Zagrebu u jednom restoranu, a ovo je top, stvarno je ispala odlično. I meso i krumpir su mekani, baš je fino. Bravo za Oroslavje! – zaključio je Pripeljaš.

Sufinancirano sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.