Spoj obrazovanja, gastronomije i poljoprivrede
Održano natjecanje “Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.” – evo tko je pobijedio

U organizaciji Gospodarske škole Varaždin, Udruge kuhara Varaždinske županije i Županijskog saveza poljoprivrednih udruga, Varaždin je tijekom dva dana bio domaćin manifestacije koja spaja obrazovanje, gastronomiju i poljoprivredu – “Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.”.

Manifestacija je okupila učenike osnovnih i srednjih škola, profesionalne kuhare, mentore i lokalne proizvođače, a sve s ciljem promocije domaćih, zaštićenih proizvoda i poticanja interesa mladih za kulinarsku struku.

Pobjedu je odnijela ekipa restorana The Family, drugo mjesto osvojila je ekipa 2 iz restorana Bedem, dok su preostale ekipe nagrađene brončanim medaljama.

I ove godine naglasak je stavljen na zaštićene proizvode Varaždinske županije, među kojima su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, heljdina kaša, Zagorski bagremov med, meso crne slavonske svinje i zagorske mlince. Učenici su te autohtone namirnice kreativno uklopili u svoja jela – od predjela do deserta – pokazujući zavidnu razinu znanja, mašte i timskog rada. Manifestacija je održana upravo u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja domaće gastronomske i poljoprivredne tradicije.

Jedinstven projekt

Podršku učenicima došla je pružiti i zamjenica dožupanica Silvija Zagorec.

– Danas svjedočimo sjajnom primjeru kako se obrazovanje, gastronomija i poljoprivreda mogu spojiti u jedinstven i inspirativan projekt. Posebno je značajno što se ova manifestacija održava u tjednu kada obilježavamo Dan zaštićenih autohtonih proizvoda. S ponosom ističemo važnost predstavljanja zaštićenih proizvoda Varaždinske županije – poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena i drugih proizvoda s oznakom izvornosti – koji su sve prepoznatljiviji i na europskoj razini. Ovakvi su događaji ključni za njihovu promociju, osobito među mladima. Ti proizvodi nisu samo prehrambeni artikli – oni predstavljaju naš identitet, našu povijest i našu budućnost. Važno je da upravo mladi, učenici koji danas ovdje sudjeluju, prepoznaju njihovu vrijednost te postanu njihovi budući promotori i čuvari – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši Gospodarskoj školi Varaždin, Udruzi kuhara Varaždinske županije i Županijskom savezu poljoprivrednih udruga što su prepoznali važnost edukacije mladih i uključivanja svih generacija u očuvanje i promociju zaštićenih proizvoda.

Ujedno je podsjetila kako je Varaždinska županija predstavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2025. godinu.

-Nastavljamo provoditi dosljednu politiku potpore razvoju i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje. Za ovu godinu osigurano je 900.000 eura, a sredstva su dostupna svim zainteresiranim poljoprivrednicima koji ispunjavaju propisane uvjete – zaključila je Zagorec.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Marija Cafuk objasnila je kako su učenici u sklopu natjecanja dobili zadane namirnice – Varaždinsko zelje, heljdinu kašu, ludbreški i Varaždinsko bučino ulje – i na temelju njih, prema vlastitim idejama, osmislili kompletan slijed jela: od hladnog i toplog predjela, preko glavnog jela, pa sve do deserta.

– Ovo je iznimno vrijedan projekt jer učenici već na početku svog kulinarskog obrazovanja imaju priliku kuhati s proizvodima koji se tradicionalno proizvode na našem području. Tako potičemo njihovu kreativnost, ali i svijest o važnosti očuvanja lokalne gastronomske baštine. Bilo je prekrasno provesti s njima ova dva dana – družiti se, razmjenjivati iskustva i promatrati koliko ozbiljno pristupaju zadatku. Vjerujem da, uz ovakve projekte i entuzijazam mladih, naši će se tradicijski proizvodi nastaviti prenositi s generacije na generaciju i nikada neće biti zaboravljeni – rekla je Cafuk.

Razmijena znanja i iskustva

Predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije Ljiljana Sedlanić naglasila je kako je glavni cilj Zlatne Nimfe koja se ove godine održava već 17. put okupljanje učenika i njihovih mentora kako bi se upoznali, razmijenili znanja i iskustva te uživali u zajedničkom stvaranju.

– Posebno nas veseli što smo ove godine uključili i učenike osnovnih škola koji pokazuju interes za kulinarstvo. Tako ih želimo dodatno motivirati da svoje školovanje nastave upravo u ovom smjeru. Učenici su nas oduševili – pokazali su iznimnu kreativnost, puno pozitivne energije i snalažljivosti. Njihova jela bila su prava mala iznenađenja i s ponosom mogu reći da vjerujemo u sjajnu budućnost naše struke – rekla je Sedlanić.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen izrazila je zadovoljstvo što je škola domaćin jednog takvog natjecanja.

– Zlatna Nimfa ove se godine odvija upravo u školi gdje odgajamo i obrazujemo buduće kuhare. Učenici su dobili zaštićene proizvode, a uz mentorstvo su ih kreativno kombinirali i prezentirali. Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta – kazala je.

Manifestacija se održala 15. i 16. travnja, a na natjecanju je sudjelovalo 12 timova srednjoškolaca, uz podršku učenika osnovnih škola i mentora – nastavnika, profesionalnih kuhara i ugostitelja. Sudjelovali su timovi iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, SŠ Marčan, SŠ Prelog, kao i iz Hotela Turist, Hotela Varaždin, Hotela Trakošćan, restorana The Family i restorana Bedem, uz podršku Društva osoba s invaliditetom Varaždin.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.