Zdravije nije uvijek i sigurnije
‘PRLJAVIH 12’: Objavljena lista voća i povrća koje sadrži najviše pesticida

Američka organizacije za zaštitu okoliša Environmental Working Group objavila je popis pesticidima najzagađenijeg voća i povrća tzv. “Dirty Dozen”, ali i “Clean Fifteen” odnosno 15 čistih, prenosi Agroklub.

Prema najnovijem izvješću američke organizacije za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG), čak 75 posto uzoraka svježeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih se u zloglasnoj skupini tzv. “Prljava dvanaestorica” (Dirty Dozen) nalazi čak 95 posto.

Na samom vrhu te neslavne ljestvice koju tradicionalno objavljuju, ponovno se nalaze jagode i špinat, no pridružuju im se i neke druge svakodnevne namirnice. Prema EWG-ovoj analizi za 2025. godinu 12 najzagađenijih povrća i voća čini: špinat, jagode, kelj, grožđe, breskve, trešnje, nektarine, kruške, jabuke, kupine, borovnice i krumpir.

Posebno zabrinjava podatak da su neke testirane paprike sadržavale tragove čak 15 različitih pesticida, a prema švedskim istraživanjima, njihovi ostaci se nakupljaju u organizmu, i kod odraslih i kod djece.

Stručnjaci upozoravaju da rezidui nisu bezazleni. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a (CDC) navodi da su određeni pesticidi povezani s pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod djece.

Zbog svega navedenog, zdravstveni stručnjaci pozivaju građane da, kad god je moguće, biraju ekološko voće i povrće ili da barem poduzmu mjere za uklanjanje pesticida, poput temeljitog pranja, guljenja ili upotrebe prirodnih sredstava za čišćenje namirnica.

Unatoč poraznim podacima, stručnjaci naglašavaju i pozitivnu vijest prema kojoj se organizam može početi čistiti već za dva tjedna nakon što prestanemo unositi kontaminiranu hranu. To znači da promjene u prehrambenim navikama imaju izravan i brz učinak na zdravlje.

Organizacija je također, uz “prljavu” listu, objavila i tzv. “Clean Fifteen”, popis 15 voća i povrća koje sadrži najmanje ostataka pesticida.

Među njima su ananas, kukuruz (slatki), svjež ili smrznut, avokado, papaja, luk, zamrznuti slatki grašak, šparoge, kupus, lubenica, cvjetača, banane, mango, mrkva, gljive i kivi, jer njihova struktura, način rasta i uvjeti uzgoja smanjuju potrebu za pesticidima.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.