Ako želite čvrstu, tešku i zdravu glavicu
PET STVARI: Uz ove savjete mirno dočekajte berbu kupusa

Ako je do berbe kupusa ostalo još oko 40 dana, sada je posljednja prava šansa da utječete na to hoće li glavice biti čvrste, kompaktne i teške ili će završiti kao mekane, rastresite i lošije kvalitete.

U ovom razdoblju biljka prelazi u fazu intenzivnog punjenja glavice, što znači da traži maksimalnu podršku kroz hranu, vodu i zaštitu. Što sada učiniti? Agro klub je izdvojio pet ključnih koraka.

Prvo, povećajte unos kalija (K). On je najvažniji u ovoj fazi – daje kompaktnost i čvrstoću glavici. Koristite kalijeva gnojiva kroz folijarnu prihranu. Prskajte svakih 10 dana rano ujutro ili predvečer.

Zatim, ubacite i kalcij (Ca) koji jača stanični zid i sprječava fiziološke poremećaje (poput pucanja). Najbolje ide kroz list, a može i kroz zalijevanje.

U ishranu dodajte bor i mikroelemente. Naime, bor pomaže u pravilnom formiranju glavice i povećava upotrebu kalcija. Prskati 1-2 puta u narednih 20 dana.

Važno je ravnomjerno i redovno zalijevanje. Budući da kupus ne podnosi nagle promjene, zalijevanje mora biti u jednakim razmacima i umjereno. U sušnim danima obavezno zalijevanje svaka 3-4 dana, ali izbjegavati zadržavanje vode.

I posljednje, no ne i manje važno, je kontrola bolesti i štetnika. Ako list slabi – glavica pati stoga održavajte list zdravim do kraja. Povremeno prskajte bakrom ili blagim biološkim sredstvima posebno ako ima vlage i sparine.

Ako glavica “kaska”, sporo se zatvara ili ostaje labava – pokušajte s kombinacijom kalij + kalcij + bor u folijarnoj prihrani svakih 4-5 dana (maksimalno dva tretmana u tom ritmu).

U ovih zadnjih 40 dana se odlučuje sudbina uroda. Ne dozvolite da vam sav trud padne u vodu – ciljajte na čvrstu, tešku i zdravu glavicu!

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.