Prirodno, zdravo i iz vlastitog vrta
Ova obična vrtna biljka tiho snižava kolesterol i štiti srce – a vjerojatno je već imate kod kuće

U vrtovima diljem svijeta, među redovima rajčica, krastavaca i paprike, često se skriva jedan skroman, ali moćan saveznik zdravlja – bijeli luk. Ova mirisna biljka, poznata po svom intenzivnom okusu, nije samo nezaobilazan dodatak jelima, već i prirodni lijek koji već stoljećima zauzima važno mjesto u narodnoj medicini, piše Podravski list.

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da bijeli luk može pomoći u snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola, čime značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Glavna aktivna tvar u bijelom luku, alicin, djeluje tako da smanjuje stvaranje kolesterola u jetri te potiče širenje krvnih žila, što poboljšava cirkulaciju.

Čudo iz vrta koje svi možemo uzgojiti

Jedna od najprivlačnijih karakteristika bijelog luka je njegova jednostavnost uzgoja. Ne zahtijeva posebne uvjete – potrebno mu je malo sunca, dobro drenirano tlo i povremeno zalijevanje. Zbog toga je idealan za uzgoj čak i u manjim vrtovima ili na balkonima u posudama.

Dostupnost i jednostavnost uzgoja bijelog luka čine ga nezaobilaznim u mnogim domaćinstvima, a sve više ljudi ga prepoznaje ne samo kao kulinarski dodatak, već i kao prirodnu podršku zdravlju.

Nije jedini, ali je poseban

Osim bijelog luka, i druge vrtne biljke mogu pomoći u borbi protiv visokog kolesterola. Rajčica, bogata likopenom, doprinosi smanjenju oksidacije LDL čestica. Grah, s obiljem topivih vlakana, pomaže u izbacivanju kolesterola iz organizma, dok mrkva, zahvaljujući beta karotenu i vlaknima, također pozitivno djeluje na razinu masnoća u krvi. Ipak, bijeli luk se ističe po intenzitetu svog djelovanja i dugoj tradiciji primjene.

Lijek star tisućama godina

Ljekovitost bijelog luka nije nikakva moderna izmišljotina. Još u starom Egiptu radnicima koji su gradili piramide davali su ga za snagu i izdržljivost. U srednjem vijeku služio je kao zaštita od bolesti, a danas, u eri kada zdravlje i prevencija postaju prioritet, njegova se vrijednost iznova otkriva.

Mnogi liječnici i nutricionisti preporučuju redovito konzumiranje svježeg bijelog luka, posebno jer se kuhanjem dio njegovih ljekovitih svojstava gubi. Stoga, ako ga već imate u vrtu – koristite ga što češće i dopustite prirodi da radi u vašu korist.

Ponekad rješenja za velike zdravstvene probleme rastu tik ispred nas – samo ih treba prepoznati. Bijeli luk nije samo začin – to je pravi, prirodni saveznik u borbi protiv kolesterola i srčanih bolesti.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.