Već tradicionalno, drugog dana začretskog festivala ‘Prvi glas Zagorja’ održava se obiteljski dan, a glavnu ulogu ima jedan poznati zagorski specijalitet – purica! Naravno, ne može se jesti sama, pa su tu i mlinci, a sve to pripremaju svetokriški ugostitelji pod budim okom chefa Tomislava Špičeka.
Danijel Likar, predsjednik izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i sport, istaknuo je da je ‘Purica i vino’ već tradicionalna manifestacija u Svetom Križu Začretju.
– Ispočetka je bila zamišljena kao nedjeljni ručak, koncept je i danas ostao isti, a ideja je da privučemo što više ljudi da nam dođu i probaju puricu s mlincima, naše zagorsko autohtono jelo – kazao je Likar.

Puricu, ali i ostala jela od puretine, spremaju restorani ‘Sermage’, Klet ‘Kozjak’, Vila ‘Ventek’ i Agroturizam Kos te ‘Stara škola’, a kako smo već napisali, sve ih prati chef Špiček.
U tri dana, on je preradio čak 150 kilograma mesa zagorskog purana, a otkrio nam je i za koja se jela on ove godine odlučio.
‘Roba je bila prava’
– Moj tim i ja radili smo dvije vrste jela – slanu zlevanku u koju ide bijelo pureće meso, te kanelone koje smo punili s tamnim mesom. U zlevanku smo stavili bijelo, mljeveno i začinjeno pureće meso, kukuruzno brašno, poriluk i gljive dinstane na purećoj masti. Sve se zajedno stavi u posudu i potom peče. Drugo jelo su kaneloni punjeni tamnim purećim, sitno nasjeckanim mesom (pečeni batak, zabatak, hrbat), a uz to ide bešamel napravljen na dinstanom luku u kojeg smo ukomponirali i friški špinat te parmezan. I to se također peklo u pećnici. Naravno, uz ova jela možete pronaći i tradicionalnu puricu s mlincima koju spremaju svetokriški ugostitelji – kazao je Špiček i dodao da su purani bili izvrsni.

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos ponosan je što je u svega nekoliko godina ova manifestacija postala nadaleko poznata i rado posjećena, a tome u prilog ide i brojka od podijeljenih gotovo 4000 porcija.
– Purica može zadovoljiti gotovo svako nepce, a za ovu godinu nabavili smo oko 450 kilograma purica i purana od naših domaćih proizvođača, obitelji Šćuric. Okosnica je, naravno, zagorska purica s mlincima, no svaka ekipa ima slobodu napraviti svoju puricu na možda neki moderniji, suvremeniji način – rekao je načelnik.

U Začretje je stigao i zagrebački chef Mario Mihelj, član žirija poznatog showa ‘MasterChef’.
– Doma jako puno kuhamo, volimo hranu, volimo jesti, i sada je sa mnom ovdje cijela obitelj. Probao sam jako puno purica s mlincima, i moram priznati da ljudi ovdje znaju što i kako raditi s puricom. Kod nikoga nije bila suha, uvijek je imala finu koricu, a i mlinci su bili odlični, malo tvrđi i ne premasni. Baš po mom guštu – zaključio je chef Mihelj.









