Korisni savjeti
Evo kako izbjeći uništavanje povrća za vrijeme kuhanja

Iako su salate u kojima je povrće sirovo jako zdrave, povrće je jednako dobro i u toplom obroku, ali važno ga je znati pravilno pripremiti kako ne bi izgubilo sve svoje nutrijente. Evo kako ga je najbolje tretirati, ali i što izbjegavati!

Kuhanje na pari najbolji je način za zadržavanje vitamina i minerala. Povrće poput brokule, špinata, cvjetače i mahuna idealno je za ovakvo kuhanje. Tu je i blanširanje – brzo kuhanje u kipućoj vodi, a zatim hlađenje u ledenoj vodi. Ovako se čuva boja, tekstura i hranjive tvari, a idealno je za pripremu povrća za zamrzavanje.

Pečenje u pećnici najbolje je kada se radi na nižim temperaturama, a pečenjem se nutrijenti čuvaju bolje nego prženjem. Povrće poput mrkve, tikvica, paprika i batata može se peći s malo maslinovog ulja i začinima. Također, tu je i kratko pirjanje na maslinovom ulju koje čuva vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K). Idealno je za tikvice, papriku, špinat i gljive.

Sirova konzumacija je, naravno, najbolja, a posebno za vrste povrća poput mrkve, krastavaca, rotkvica, paprike i zelene salate. Fermentacija je dobar način kojim se čuvaju nutrijenti i dodaju probiotičke vrijednosti – posebno za kiseli kupus i krastavce. Kao što možete i sami pretpostaviti, za povrće je najgore dugo kuhanje u vodi. Povrće kuhanjem gubi vitamine topive u vodi (C i B skupina). Ako pak kuhate, koristite što manje vode.

Odmah nakon kuhanja, tu je prženje u dubokom ulju koje uništava nutrijente zbog visoke temperature, a i hrana tako apsorbira puno masti. Zadnji primjer nije o kuhanju, ali također utječe na kvalitetu namirnice – ljuštenje kore. Kora povrća sadrži puno vlakana i vitamina (mrkva, krumpir i tikvica), pa ju gulite samo kada je nužno.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.