Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji će oduševiti vaše nepce i zamirisati cijeli dom – imamo idealan prijedlog! Kruh od banane i maka ne samo da se priprema u trenu, već je i savršena kombinacija sočnosti, slatkoće i blage orašaste arome maka. Trebat će vam svega 10 minuta da sve izmiješate, a zatim samo pričekati da pećnica odradi svoje, piše Index.
Iskoristite zrele banane na najukusniji način
Zrele banane često završe zaboravljene na kuhinjskom pultu, ali uz ovaj recept – nijedna više neće propasti. Kruh od banane s dodatkom maka savršen je za doručak, međuobrok ili uz popodnevnu kavu. Sočan je, mirisan, i traje nekoliko dana ako ga pravilno čuvate.
Za ovaj kolač ne trebaju vam nikakvi posebni sastojci – sve je vrlo jednostavno i lako dostupno. Uz osnovne namirnice iz smočnice i nekoliko zrelih banana, dobit ćete desert (ili obrok!) koji će svi tražiti da ponovite.
Potrebni sastojci:
- 2–3 zrele banane
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 g maslaca (omekšalog)
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1⁄2 žličice sode bikarbone
- 50 ml mlijeka
- 2 žlice mljevenog maka
Brza priprema u samo nekoliko koraka
- Priprema kalupa i pećnice:
Zagrijte pećnicu na 175 Celzija. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili ga premažite maslacem i pospite brašnom.
- Mokri sastojci:
Banane zgnječite vilicom u pire. U drugoj posudi umutite maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Umiješajte pire od banana i mlijeko.
- Suhi sastojci:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mak.
- Spajanje:
Suhe sastojke umiješajte u mokre, miješajući samo dok se ne sjedine – nemojte previše miksati.
- Pečenje:
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i pecite 50–60 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi čista, kruh je gotov.
Savjet za kraj:
Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja – bit će još ukusniji. Ako ga zamotate u foliju ili stavite u posudu s poklopcem, ostat će svjež i nekoliko dana.
Savršen je i sam, ali i s malo maslaca, džema ili kikiriki maslaca – kako god ga poslužili, ovaj kolač će postati vaš novi favorit!









