Lijepa tradicija
NOVI MAROF: Dani vrganja i crnog tartufa u Paki ponovno okupili brojne posjetitelje

U Paki su ovog vikenda održani Dani vrganja i crnog tartufa, manifestacija koja je i ove godine privukla brojne ljubitelje prirode, gastronomije i šumskih delicija. Nakon subotnjeg uvodnog dijela u Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’, gdje je održano predavanje stručnjaka s Agronomskog fakulteta Ivana Širića i radionica o uzgoju gljiva, središnji dio programa odvijao se u nedjelju u Paki.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja raste iz godine u godinu.

– Dani vrganja i crnog tartufa već su prerasli u prepoznatljiv događaj koji na jedinstven način povezuje prirodu, gastronomiju, kulturu i turizam. Veseli me što svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja i sudionika, a time i promoviramo Novi Marof i Paku, ali i Varaždinsku županiju kao destinacije vrijedne posjeta – istaknuo je gradonačelnik Jenkač

Dodao je kako velika površina šuma na ovom području već dulji niz godina privlači veliki broj berača gljiva.

– Ljudi su tradicionalno u ovom kraju brali gljive zbog čega smo prije 12 godina odlučili na organizaciju ove manifestacije. U organizaciji sudjeluje Udruga šumovlasnika Graber, Turistička zajednica Grada Novi Marof te sam Grad Novi Marof. Sve to su prepoznali i lokalni OPG-ovi kojih je iz godinu u godinu sve više na manifestaciji i obogaćuju sam program – pojasnio je Jenkač te nastavio:

– Ljudi ne samo da razgledavaju već i kupuju domaće proizvode. To je odlična prilika svim našim OPG-ovima da predstave svoje proizvode, ostvare kontakte i u konačnici prodaju ono što proizvode – rekao je gradonačelnik te zaključio da Grad ovime, ali i sa svim mjerama koje se odnose na poljoprivredu, motivira ljude da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Idejni začetnik manifestacije i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović, naglasio je da je Paka oduvijek bila poznata po vrganjima.

– Oduvijek su se tu uz cestu prodavali vrganji i logično je da već godinama održavamo ovu manifestaciju. Unatrag nekoliko godina provedeno je istraživanje crnog tartufa koji je specifičan i koji daje posebnu značaj ovoj manifestaciji. Dakle sve ovo zajedno, i druge manifestacije te kuće za odmor, čine okosnicu turizma u Varaždinskoj županiji koji svake godine ide naprijed – izjavio je Jakopović.

Profesor Branko Bartolić, koji već godinama vodi determinaciju gljiva u sklopu manifestacije, upozorio je na prekomjerno branje gljiva koje postaje opasnost za gljive.

– Nažalost ljudi dolaze u šumu s kombijima i odvoze velike količine gljiva. Komercijalni sakupljači gljiva ne bi smjeli iznositi toliko gljiva van dok za obične sakupljače također postoji limit – tri kilograma dnevno – naglasio je Bartolić dodajući da u cijeloj priči nažalost ne funkcionira sankcioniranje ukoliko netko krši te odredbe. Zaključio je da postoji realna opasnost da zbog takvog način ponašanja sakupljača gljiva neke vrste u potpunosti nestanu iz naših šuma.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, koji godinama sudjeluje u manifestaciji “Dan vrganja v Paki” ocijenio je ovogodišnje izdanje rekordnim po posjećenosti.

– Ovdje dolaze zaljubljenici u prirodu sa svih krajeva sjevera Hrvatske i to najbolje govori o vrijednosti ove manifestacije – naglasio je župan Stričak kojem su šume oko Pake poznate još od djetinjstva kada je, kako je sam rekao, prva iskustava u branju gljiva imao s djedom i bakom.

– Ova manifestacija iz godine u godinu raste, kao i broj sadržaja koje nudi. To je dobro jer žitelji Varaždinske županije vole boraviti u prirodi. Kada toj činjenici dodate i odličnu organizaciju manifestacije i dobru ponudu onda je to vrhunski turističko-rekreativno-edukacijski proizvod – zaključio je Stričak.

Što se tiče nedjeljnog programa, on je započeo natjecanjem u berbi gljiva “Možda su u šumi”, na kojem su sudjelovali berači iz cijele Hrvatske nakon čega je uslijedila stručna determinacija ubranih gljiva. Posebnu pozornost privukla je i utakmica pasa u traženju tartufa “Najbolja njuška Pake“.

Posjetitelji su mogli uživati u šetnjama šumskim rutama “Tri bunkera“ i “Od Pake do bunkera i natrag“, obilascima utvrda Paka i Čanjevo, edukativnim iskustvima Wood wide web te upoznavanju sa životnim staništem dabra Pake. Na sajmu domaćih proizvoda predstavljeni su brojni specijaliteti, dok je kulinarski vrhunac donio chef Tomislav Špiček s degustacijom jela od vrganja.

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

NET.HR

IZ HRVATSKE

Kajkavske kronike

Još iz rubrike

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.