U vremenu u kojem se zdravlje i dobrobit nalaze među najčešćim temama u javnom diskursu, sve veći broj potrošača okreće se proizvodima koji se promoviraju kao “zdravi”, “prirodni” ili “obogaćeni vitaminima”. Međutim, sve više istraživanja pokazuje kako mnogi od tih proizvoda – osobito u kategoriji pića – ne ispunjavaju obećanja s etikete.
Umjesto da organizmu pružaju podršku, brojna pića koja svakodnevno konzumiramo zapravo pridonose suprotnom: povećanom unosu šećera, neravnoteži u prehrani te, dugoročno, većem riziku od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti.
U nastavku donosimo pregled najproblematičnijih pića koja se često smatraju zdravim, no stručnjaci ističu kako bi ih trebalo konzumirati s oprezom – ako ne i potpuno izbjegavati.
Voćni sokovi iz trgovine
Na prvi pogled, voćni sok djeluje kao logičan i zdrav izbor, osobito za djecu i doručak. No, većina industrijskih sokova sadrži znatne količine dodanog šećera i vrlo malo pravog voća. Prema podacima Harvard School of Public Health, prosječna čaša soka može sadržavati jednaku količinu šećera kao i čaša gaziranog napitka. Dodatno, sokovi ne sadrže vlakna koja su prirodno prisutna u voću i koja pomažu u regulaciji šećera u krvi.
Gotovi smoothieji
Dok smoothie pripremljen kod kuće može biti hranjiv i uravnotežen obrok, tzv. “ready-to-drink” varijante koje se prodaju u bocama često sadrže zaslađivače, koncentrate voća i druge dodatke koji ih čine nutritivno nepovoljnima. Mayo Clinic navodi kako pojedine boce sadrže i više od 50 grama šećera – što višestruko nadmašuje preporučeni dnevni unos.
Energetski napici
Popularni među mladima i osobama izloženima velikom stresu, energetski napici osiguravaju kratkotrajan osjećaj budnosti i energije. No, kombinacija visokih doza kofeina, šećera i stimulansa poput taurina i guarane, može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, uključujući povišeni krvni tlak, aritmije i anksioznost. Cleveland Clinic upozorava kako redovita konzumacija ovakvih napitaka nosi ozbiljne rizike, osobito za mlađu populaciju.
Biljna mlijeka s dodacima
Zobeno, bademovo i sojino mlijeko sve su popularniji izbori, osobito među osobama koje izbjegavaju laktozu. No, važno je razlikovati nezaslađene verzije od onih koje sadrže arome, dodani šećer i zgušnjivače. Prema Harvardu, takva pića često imaju vrlo nisku nutritivnu vrijednost osim ako nisu dodatno obogaćena kalcijem i vitaminom D.
Vitaminske i “detox” vode
Sve češće viđamo boce vode s dodatkom okusa, vitamina ili elektrolita. Iako zvuče kao zdravija alternativa gaziranim pićima, većina njih sadrži znatne količine šećera i umjetnih aroma. Studija objavljena u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics pokazala je da vitamini u ovim pićima najčešće nisu prisutni u dovoljnim količinama da bi imali značajan učinak, dok kalorije ostaju.
Industrijski ledeni čajevi
Kupovni ledeni čajevi najčešće su pića s vrlo niskim udjelom pravog čaja, a vrlo visokim udjelom fruktoze i dodataka. Konzumacija takvih napitaka, upozorava Harvard, povezana je s povećanim rizikom od pretilosti i razvoja inzulinske rezistencije. Ako želite piti ledeni čaj, najbolje ga je pripremiti kod kuće i rashladiti bez dodanog šećera.
Gazirani napici bez kalorija (“light”, “zero”)
Bez kalorija – ali ne i bez posljedica. Umjetni zaslađivači koji se koriste u ovim napicima, poput aspartama i sukraloze, mogu utjecati na apetit, percepciju slatkog okusa i metabolizam. National Institutes of Health navodi kako postoji sve više dokaza da redovita konzumacija ovakvih pića može povećati sklonost ka unosu slatke hrane.
Sportski napici
Dizajnirani za profesionalne sportaše koji troše velike količine energije i elektrolita, sportski napici nisu potrebni prosječnom rekreativcu. Za većinu ljudi koji vježbaju umjerenim intenzitetom, dovoljna je obična voda. Cleveland Clinic ističe kako su sportski napici često nepotrebno energetski bogati za svakodnevnu konzumaciju.
Unatoč marketingu koji sve više koristi rječnik zdravlja, istina je jednostavna: kada je riječ o hidrataciji i zdravlju, voda je i dalje najpouzdaniji i najzdraviji izbor. Ako želite dodatni okus, prirodni dodaci poput kriške limuna, svježeg krastavca ili nekoliko listova mente učinit će dovoljnu razliku – bez skrivenih kalorija i aditiva.
Stručnjaci preporučuju kritički pristup prema “zdravim” pićima te redovito čitanje deklaracija. Kao i u mnogim drugim aspektima prehrane, ključ leži u informiranosti i umjerenosti.
Napomena: Ovaj članak je informativnog karaktera. Za specifične zdravstvene savjete, obratite se svom liječniku ili nutricionistu.
								
															

								



								


